Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provinciale VVD'ers maken 'diepe buiging' voor Rutte

Provinciale VVD'ers maken 'diepe buiging' voor Rutte

DEN HAAG (ANP) - Een "groot politicus", zegt fractievoorzitter Arne Weverling van de VVD in Zuid-Holland over partijgenoot Mark Rutte, die maandag aankondigde de politiek te gaan verlaten. "Hij is ruim twintig jaar actief geweest voor Nederland en hij heeft het land door heel moeilijke periodes geleid. Een diepe buiging voor hem", aldus Weverling, die tussen 2017 en 2021 namens de VVD in de Tweede Kamer zat. "Deze man gaat echt de geschiedenisboeken in als een groots staatsman, waar Nederland veel aan te danken heeft."

De Zuid-Hollandse VVD-leider had naar eigen zeggen "een brok in de keel" toen de langstzittende premier van Nederland aankondigde te stoppen. "Dit had ik niet zien aankomen. Maar het past ook bij Mark om op deze manier de politiek te verlaten. Ik denk dat we over een paar jaar pas echt beseffen wat zijn kracht is geweest. Mark heeft verbindend vermogen, hij kan in een versnipperd landschap iedereen in de kruiwagen houden. En hij is onvermoeibaar en geeft altijd 200 procent."

Daniëlle de Clerck, fractievoorzitter van de VVD in Zeeland, noemt het besluit van Rutte om niet door te gaan als voorman van de liberalen een "individuele keuze" die ze betreurt, maar wel respecteert. Onder het premierschap van Rutte kreeg Vlissingen niet de marinierskazerne waarop was gerekend. "Zeeland was daar woest over. Er is wel voor compensatie gezorgd", aldus De Clerck.

Verrast

Vincent Janssen, fractievoorzitter van de VVD in de Utrechtse Staten zegt dat hij "overrompeld" is door de aankondiging van Rutte. "We zijn dankbaar voor wat hij heeft gedaan. Zijn regering heeft ons bijvoorbeeld door de coronacrisis geloodst. Dat was goed voor Nederland en dus ook voor Utrecht."

Erwin Hoogland, fractievoorzitter van de VVD en kandidaat-gedeputeerde in Overijssel, zegt verrast te zijn door het vertrek van Rutte, maar vindt het ook "een logische keuze". "Als je ziet hoe nu de wind in Den Haag waait en kijkt naar de ontwikkelingen, dan kan je bijna geen andere conclusie trekken dan hij nu heeft gedaan. Hij zal dat ook hebben aangevoeld. Rutte heeft dertien jaar kei- en keihard gewerkt voor de BV Nederland."

Met nieuwe verkiezingen in aantocht, moet de VVD op zoek naar een nieuwe leider. "Er zijn heel veel goede liberalen", aldus Weverling. "We zijn ook niet de enige partij die op zoek moet naar een goede nummer 1. Maar daar ben ik niet zo bang voor, dat komt wel goed." Volgens Hoogland wordt het "een grote uitdaging" om een opvolger voor Rutte te vinden.

Meer uit Politiek

Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.

6 uur geleden
Yeşilgöz en Omtzigt: premierskandidaat belangrijk voor akkoord

DEN HAAG (ANP) - De persoon die de PVV naar voren schuift als premierskandidaat is van invloed op het gehele formatie-akkoord, zeggen VVD-leider Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC). "Het is een hele belangrijke functie in het landsbestuur, het is het gezicht van het land", zei Yeşilgöz vlak voor een belangrijk formatieoverleg.

8 uur geleden
Van der Plas (BBB): zaak dat we eruit komen, vandaag of morgen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is nog altijd optimistisch en denkt dat de formerende partijen nog voor de deadline tot een akkoord kunnen komen. Het klappen van de overleggen is wat haar betreft geen optie. "Weet je, of het vandaag of morgen is, het is zaak dat we eruit komen", zegt de politica voorafgaand aan een belangrijk overleg op dinsdag.

8 uur geleden
Bijna helft lokale politica's heeft te maken met online-agressie

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de vrouwen in de lokale politiek (gemeenten, provincies en waterschappen) heeft te maken gehad met online-agressie en -geweld. Dat overkomt vrouwelijke politici vaker dan hun mannelijke collega's (ruim 35 procent). Dat blijkt uit de Monitor Integriteit & Veiligheid, die is uitgevoerd door Atria en Ipsos I&O, in opdracht van het ministerie van Binnenlands zaken.

8 uur geleden
Financiën blijft lastigste punt, zeggen informateurs

DEN HAAG (ANP) - Volgens informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf blijven de financiën het grootste struikelblok in onderhandelingen over een nieuw kabinet. "Van het begin af aan hebben we gezegd dat die financiële puzzel een van de lastigste dingen is. Ook omdat er gewoon weinig geld is. Dat is wel een groot verschil met voorgaande formaties", zei Dijkgraaf na afloop van de onderhandelingen maandagavond.

18 uur geleden
Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

19 uur geleden
Kosten toeslagenaffaire groeien in slechtste geval met miljarden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe methode om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, kan de overheid veel extra geld kosten. In het allerslechtste scenario gaat het om 5 miljard euro meer, wordt bevestigd aan het ANP na berichtgeving van de NOS.

19 uur geleden