Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provinciale BBB'ers: door ongeduld van grote winnaar naar bijrol

Provinciale BBB'ers: door ongeduld van grote winnaar naar bijrol

DEN HAAG (ANP) - Als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in maart heeft de BBB in de verkiezingen voor de Tweede Kamer genoegen moeten nemen met een bijrol. Fractievoorzitters van de BBB in de provincie zeggen als verklaring dat kiezers "zoekende" en ook "erg ongeduldig" zijn. "Wat bij ons op 15 maart in de provincie gebeurde, is de PVV nu landelijk overkomen met een monsterzege", zegt Anja Keuter uit Flevoland.

De BoerBurgerBeweging werd in alle provincies de grootste partij en kwam daarna in tien van de twaalf in de coalitie. Iets meer dan acht maanden later moet de BBB het doen met vermoedelijk zeven zetels in de Tweede Kamer. Dat zijn er weliswaar zes meer dan twee jaar geleden bij de vorige verkiezingen, maar de partij van Caroline van der Plas blijft wel ver achter bij PVV (37), GroenLinks-PvdA (25), VVD (24) en NSC (20). De provinciale fractievoorzitters zeggen "tevreden" te zijn, maar hadden op meer gehoopt. "Met tien was ik supertevreden geweest", aldus Hans Veentjer (Zuid-Holland).

"Mensen zijn erg ongeduldig", zegt Carla Evers van de BBB Overijssel. "Ze zeggen: jullie zitten er al sinds maart, het is nu november en nog steeds is niet alles veranderd. Ik leg dan uit dat we langzaam het beleid aan het bijstellen zijn. De politiek is een soort mammoettanker die je niet van de ene op de andere dag 180 graden kan laten draaien. Eigenlijk kwamen deze verkiezingen te vroeg voor de BBB. We hebben in de provincie nog niet echt kunnen laten zien dat zaken anders worden."

Proteststemmen

Veentjer denkt dat veel kiezers in maart uit protest tegen het kabinetsbeleid op zijn partij hebben gestemd. "Die proteststemmen gingen eerst naar FVD, toen naar ons, en nu naar Pieter Omtzigt." Keuter ziet dat ook als verklaring voor het grote verschil in de uitslag van beide verkiezingen in dit jaar. "Mensen hebben heel duidelijk laten blijken dat ze echt verandering en snel resultaat willen. Maar we kunnen niet alles in één dag veranderen en ook niet in acht maanden. Daar is tijd voor nodig."

Het initiatief voor de kabinetsformatie ligt nu bij de PVV, als grote winnaar van de verkiezingen. De partij van Geert Wilders zit in de provincies alleen in Flevoland in de coalitie. De BBB, de grootste machtsfactor in de Eerste Kamer, wil graag met PVV een kabinet in. "Ik heb al tegen onze campagneleider Henk Vermeer gezegd: wij hebben het voorbeeld gegeven, je hoeft het alleen maar na te doen", aldus Keuter. "De overeenkomsten waren in de onderhandelingen snel gevonden en we werken goed samen. Hopelijk lukt dat in 'Den Haag' ook."

Meer uit Politiek

Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

4 uur geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

6 uur geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

6 uur geleden
UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

13 uur geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

14 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

15 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

16 uur geleden