Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protestleidster tegen Poolse abortuswet aangeklaagd

Protestleidster tegen Poolse abortuswet aangeklaagd

WARSCHAU (ANP/DPA) - De leidster van de grootste Poolse vrouwenbeweging achter de protesten tegen aangescherpte abortusregels wordt vervolgd. Marta Lempart kan tot acht jaar celstraf krijgen.

Lempart wordt aangeklaagd voor het beledigen van een ​​politieagent tijdens een demonstratie. Daarnaast zou ze verantwoordelijk zijn voor gezondheidsrisico’s door in een radio-interview op te roepen tot protesten, aldus een justitiewoordvoerder.

In Poolse steden wordt geregeld gedemonstreerd tegen de aangescherpte abortuswetgeving, hoewel de coronaregels grote bijeenkomsten verbieden. Recent kreeg Lempart volgens lokale media tijdens zo’n protest pepperspray in haar gezicht.

Abortuswet

In oktober oordeelde het Poolse constitutionele hof dat vrouwen geen abortus meer mogen ondergaan als het ongeboren kind ernstig is misvormd. Die aanscherping werd vorige maand officieel, waarna de protesten nieuw elan kregen.

De abortuswet in het katholieke land was al een van de strengste in Europa. De behandeling is alleen nog toegestaan als de geboorte de moeder in gevaar brengt of de zwangerschap een gevolg is van incest of verkrachting.

Meer uit Buitenland

Rode Kruis: hoofdstad Nagorno-Karabach volledig verlaten

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Slechts honderden mensen zijn achtergebleven in de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. "De stad is nu volledig verlaten", aldus een medewerker van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse tijdens een onlinepersconferentie. Er waren tot voor kort ongeveer 55.000 inwoners.

34 minuten geleden
Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

1 uur geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

1 uur geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

1 uur geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

4 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

7 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

9 uur geleden