Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protesten Myanmar zwellen weer aan na grotere inzet leger

Protesten Myanmar zwellen weer aan na grotere inzet leger

YANGON (ANP) - De protesten in Myanmar tegen de militaire coup zijn weer in omvang toegenomen, nadat het leger dit weekend door het hele land meer soldaten inzette om de demonstraties de kop in te drukken. Duizenden betoogden in Yangon, de grootste stad van het land. Demonstranten blokkeerden wegen om te verhinderen dat veiligheidstroepen zich konden verplaatsen.

In Myanmar wordt continu gedemonstreerd sinds het leger de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi afzette. De regeringsleidster staat onder huisarrest. Met de betogingen tarten de duizenden Myanmarezen op de straat de militairen, die het geweld de afgelopen dagen niet schuwden om een einde aan de demonstraties te maken.

De afgelopen twee dagen waren de demonstraties in Myanmar aanzienlijk kleiner in omvang sinds het leger extra troepen inzette in en rond Yangon. Op sociale media gonsde het echter van de oproepen tot massale demonstraties vlak voordat de junta het internet weer afsloot.

Traangas

VN-rapporteur Tom Andrews maakt zich grote zorgen om de militaire aanwezigheid in Yangon. "Ik vrees dat het mogelijke geweld woensdag groter is dan wat we tot nu toe hebben gezien in Myanmar sinds de illegale machtsgreep op 1 februari."

De afgelopen dagen zetten de militairen onder meer rubberkogels en traangas in tegen de demonstranten.

Meer uit Buitenland

Boorwerkzaamheden voltooid in reddingsoperatie bouwvakkers India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn klaar met de boorwerkzaamheden van de reddingsoperatie in de Indiase staat Uttarakhand. Daar zitten 41 bouwvakkers al zeventien dagen vast in een ingestorte verkeerstunnel. Volgens Indiase functionarissen kan het nog uren duren voordat alle mannen weer buiten zijn.

27 minuten geleden
Europol meldt aanhouding belangrijke gijzelsoftware-verdachte

DEN HAAG (ANP) - Europol zegt dat in Oekraïne verdachten zijn opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor wereldwijde aanvallen met gijzelsoftware. Die hebben geleid tot honderden miljoenen euro's aan schade, meldt het Europese samenwerkingsverband van de politiediensten.

44 minuten geleden
Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

1 uur geleden
Noord-Korea: onze nieuwe spionagesatelliet nam al foto Witte Huis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea zegt dat het met de eerste eigen spionagesatelliet foto's heeft genomen van het Witte Huis en het Pentagon. Leider Kim Jong-un zou de beelden volgens staatsmedia al hebben bekeken.

2 uur geleden
Reddingswerkers zijn nog vijf meter van mannen in tunnel India

UTTARKASHI (ANP/AFP) - Reddingswerkers in India zijn de 41 werkers die al ruim twee weken vastzitten in een tunnel tot op vijf meter genaderd. Het graven gaat met de hand verder. De autoriteiten laten weten dat een ontsnappingsgang inmiddels 52 meter lang is, bij 57 meter worden de vastzittende mannen bereikt. Er wordt "spoedig" een doorbraak verwacht, zei een minister van de staat Uttarakhand, zonder verder met details te komen.

3 uur geleden
Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo waren er gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten, erkennen de openbaar aanklagers.

4 uur geleden
Haaretz: bekende Palestijnse activiste Tamimi op lijst vrijlating

JERUZALEM (ANP) - De bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi staat volgens de Israëlische krant Haaretz op de lijst van Palestijnse gevangenen die dinsdag worden vrijgelaten in ruil voor Israëlische gijzelaars. De 22-jarige Tamimi zit sinds 6 november vast. Ze ging in 2017 viral toen ze een Israëlische militair sloeg.

4 uur geleden