Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protesten in Duitsland na brand vluchtelingenkamp Lesbos

Protesten in Duitsland na brand vluchtelingenkamp Lesbos

BERLIJN (ANP/AFP) - In Duitsland zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te eisen dat migranten worden opgenomen die zijn gestrand op Lesbos. Aan een protestactie in Berlijn deed onder meer de tante mee van Alan Kurdi, het Syrische vluchtelingenkindje dat verdronk op zee en aanspoelde in Turkije.

"Ik besloot me uit te spreken namens de mensen die geen stem hebben", zei Tima Kurdi. "Als ik mijn eigen familie niet kan redden, laat we dan de anderen redden." Ze riep mensen op schriftelijk druk uit te oefenen op politici om actie te ondernemen. "Mensen zijn mensen, ongeacht waar ze vandaan komen."

De politie zei dat zo'n 5000 mensen meededen aan de protestactie in de Duitse hoofdstad. Er waren vergelijkbare manifestaties in Keulen, München en Leipzig. De protesten volgen op de brand in het overbevolkte opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, waar ruim 12.000 mensen waren ondergebracht.

Duitsland heeft na de brand toegezegd 1500 migranten over te nemen van de Griekse autoriteiten. Activisten vinden dat plek is voor meer mensen. Ook in Nederland klinkt de roep om meer migranten van het eiland te halen. Er was vorige week onder meer een manifestatie in Rotterdam.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

3 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

8 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

13 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

15 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

15 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

16 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

18 uur geleden