Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Protestboeren' voor de rechter na tumult bij huis minister

'Protestboeren' voor de rechter na tumult bij huis minister

ZUTPHEN (ANP) - Elf deelnemers aan de boerenprotesten voor het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal eind juni moeten zich vrijdag voor de politierechter in Zutphen verantwoorden. Het protest liep uit de hand en ontaardde in geweld.

Het was de tweede keer die maand dat boeren het huis van de minister in het Gelderse Hierden opzochten. Op 10 juni reden boeren op een twintigtal trekkers naar haar woning om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet die toen naar buiten waren gekomen. Dat protest verliep vreedzaam.

Anders was dat ruim twee weken later toen actievoerders bij het huis van Van der Wal door een afzetting van de politie braken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Bij die actie is zeker een politieauto vernield. De politie besloot beelden van die ongeregeldheden te verspreiden om deelnemers te bewegen zich zelf te melden. Uiteindelijk deden elf vermeende relschoppers dit. Tien verschijnen vrijdag in het openbaar voor de rechter. De zaak tegen de elfde, minderjarige, verdachte wordt als laatste die middag achter gesloten deuren behandeld.

De elf worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. De rechtbank in Zutphen trekt de hele dag uit voor de zaken. Het zijn niet de eerste boeren die vanwege de protestacties voor de rechter verschijnen. Zo werden in Zutphen twee broers tot cel- en werkstraffen veroordeeld, onder meer voor spookrijden op de A1 op 28 juni. Ook bij de rechtbanken in Arnhem en Zwolle zijn al werkstraffen uitgedeeld.

Meer uit Binnenland

Bijna 30.000 kippen omgekomen door brand in schuur Assen

ASSEN (ANP) - Bij een brand in een loods in Assen zijn 28.500 kippen omgekomen. Op het terrein heeft de brandweer een schuur met daarin 15.000 kippen weten te redden. De brandweer heeft het vuur onder controle, meldt de veiligheidsregio.

2 uur geleden
Twee Nederlanders overleden door busongeluk in Ecuador

TENA (ANP) - Twee Nederlanders zijn zondagavond overleden door een busongeluk in de stad Tena in Ecuador. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. De overleden personen zijn een vrouw van 74 jaar uit Haarlem en een man van 73 jaar uit Hilversum.

3 uur geleden
Litouwer aangehouden voor uitbuiting verstandelijk beperkte man

ROTTERDAM (ANP) - De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft maandag een man uit Litouwen in Rotterdam aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting van een 51-jarige verstandelijk beperkte man. Het slachtoffer, eveneens uit Litouwen, werd in 2020 door de verdachte in het Oost-Europese land geworven om in Nederland te komen werken.

4 uur geleden
Bergkamp hoopt dat Arib alsnog meewerkt aan onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) houdt hoop dat oud-voorzitter Khadija Arib (PvdA) gaat meewerken aan het onderzoek naar haar. Arib had al gezegd dat niet van plan te zijn, maar Bergkamp zegt dat ze haar blijft uitnodigen. Wat het voor het onderzoek betekent als Arib niet meewerkt, gaat Bergkamp "bespreken met het presidium", ofwel het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Limburger bekent doodschieten agent in Spa

TONGEREN (ANP) - Hoewel hij het zich niet meer zegt te kunnen herinneren, bekende Yvo T. (40) uit het Limburgse Schinnen dat hij in augustus 2018 in Spa een Belgische politieagent heeft doodgeschoten. Dat bleek maandag tijdens de eerste zittingsdag van het Hof van Assisen in Tongeren (België). Op de vraag van het Hof wie verantwoordelijk is voor de dood van de agent antwoordde T.: "Dat ben ik. Hoe kan het anders gebeurd zijn."

5 uur geleden
Landsadvocaat: klachten tegen Arib 'geen geïsoleerd incident'

DEN HAAG (ANP) - Bij de klachten in de anonieme brief van juli over oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is volgens de landsadvocaat geen sprake van een 'geïsoleerd incident" maar van een "breder structureel probleem". Mede daarom heeft de landsadvocaat het presidium geadviseerd een extern onderzoek te laten doen naar Arib, en geen intern onderzoek.

5 uur geleden
VluchtelingenWerk: nieuw gezinsherenigingsbeleid 'bedroevend'

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland laat weten het "bedroevend" te vinden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vanaf maandag het nieuwe gezinsherenigingsbeleid uitvoert, "terwijl maatregelen om meer opvangplekken te realiseren tot nu toe uitblijven". Eerder werd bekend dat de wet die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen, vertraging heeft opgelopen.

5 uur geleden