Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Protestboeren' voor de rechter na tumult bij huis minister

'Protestboeren' voor de rechter na tumult bij huis minister

ZUTPHEN (ANP) - Elf deelnemers aan de boerenprotesten voor het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal eind juni moeten zich vrijdag voor de politierechter in Zutphen verantwoorden. Het protest liep uit de hand en ontaardde in geweld.

Het was de tweede keer die maand dat boeren het huis van de minister in het Gelderse Hierden opzochten. Op 10 juni reden boeren op een twintigtal trekkers naar haar woning om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet die toen naar buiten waren gekomen. Dat protest verliep vreedzaam.

Anders was dat ruim twee weken later toen actievoerders bij het huis van Van der Wal door een afzetting van de politie braken, waardoor de situatie zo onveilig werd dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Bij die actie is zeker een politieauto vernield. De politie besloot beelden van die ongeregeldheden te verspreiden om deelnemers te bewegen zich zelf te melden. Uiteindelijk deden elf vermeende relschoppers dit. Tien verschijnen vrijdag in het openbaar voor de rechter. De zaak tegen de elfde, minderjarige, verdachte wordt als laatste die middag achter gesloten deuren behandeld.

De elf worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. De rechtbank in Zutphen trekt de hele dag uit voor de zaken. Het zijn niet de eerste boeren die vanwege de protestacties voor de rechter verschijnen. Zo werden in Zutphen twee broers tot cel- en werkstraffen veroordeeld, onder meer voor spookrijden op de A1 op 28 juni. Ook bij de rechtbanken in Arnhem en Zwolle zijn al werkstraffen uitgedeeld.

Meer uit Binnenland

Redacties leggen uur werk neer uit onvrede met cao-onderhandeling

DEN HAAG (ANP) - De redacties van onder andere NRC, de Volkskrant, Trouw, AD en Het Financieele Dagblad leggen donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het werk neer uit onvrede met de lopende cao-onderhandelingen. Tijdens dat uur worden ook de websites van deze kranten niet bijgewerkt.

13 minuten geleden
Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

5 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

8 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

10 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

11 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

12 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

13 uur geleden