Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus zakt in rode AEX na koersval Chinese gamebedrijven

Prosus zakt in rode AEX na koersval Chinese gamebedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Prosus ging donderdag omlaag op de Amsterdamse aandelenbeurs. De techinvesteerder kampte met de koersdruk in de Chinese gamesector, die opnieuw onder vuur werd genomen door de Chinese autoriteiten. De stemming op de Europese markten bleef negatief. Beleggers vrezen dat de snelle opmars van de Delta-variant van het coronavirus het economisch herstel zal vertragen, terwijl de centrale banken juist overwegen om de coronasteun af te bouwen. De aandacht gaat dan ook vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop.

De ECB zal de rente naar verwachting ongewijzigd laten, maar verscheidene beleidsmakers van de centrale bank hebben al wel opgeroepen om te praten over het afbouwen van de coronasteun die wordt gegeven via het opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties. Momenteel koopt de ECB maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op. Volgens kenners wordt dit bedrag wordt mogelijk verminderd naar 60 miljard euro.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 787,03 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 1092,32 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

Tencent

Prosus zakte 3,8 procent na een forse koersval van het Chinese Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Peking riep de Chinese gamebedrijven, waaronder Tencent, opnieuw op het matje en wil dat ze "obscene en gewelddadige" inhoud in hun spellen verwijderen. Eerder besloten de Chinese autoriteiten al dat kinderen niet meer dan drie uur per week online mogen gamen. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 1,7 procent.

BAM verloor 0,5 procent. De bouwer verkoopt zijn Duitse werkmaatschappij BAM Deutschland aan Zech Group en Gustav Zech Foundation. Ook dochterondernemingen BAM Immobilien-Dienstleistungen en BAM Sports gaan over naar de nieuwe eigenaar. BAM wil de opbrengst van de verkoop gebruiken om het eigen huishoudboekje beter op orde te krijgen.

easyJet

In Londen kelderde easyJet bijna 11 procent. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten een overnamebod van een niet nader genoemde partij te hebben afgewezen. Ook wil de budgetvlieger 1,2 miljard pond, omgerekend 1,4 miljard euro, ophalen om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen.

De euro was 1,1821 dollar waard tegen 1,1818 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 69,25 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 72,64 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork maakt doorstart

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork heeft een faillissement afgewend. Het bedrijf, dat ook enkele locaties heeft in Amsterdam, had eerder al een akkoord bereikt met schuldeisers over een herstructurering. WeWork meldt dinsdag dat een nieuwe raad van bestuur wordt aangesteld, evenals een nieuwe topman.

30 minuten geleden
Softwarebedrijf AFAS komt met vierdaagse werkweek bij gelijk loon

LEUSDEN (ANP) - Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, meldt het bedrijf. Voor klanten is de softwareleverancier nog wel beschikbaar op vrijdag. Naar eigen zeggen is AFAS het eerste grote bedrijf in Nederland dat de vierdaagse werkweek op deze manier invoert.

40 minuten geleden
Vattenfall wint tender voor bouw windpark voor kust IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De bouw van een windpark voor de Noord-Hollandse kust is gegund aan Zeevonk, een bedrijf van energieleverancier Vattenfall en de Deense investeringsmaatschappij Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Het park, IJmuiden Ver Beta, krijgt een vermogen van ongeveer 2 gigawatt en wordt naar verwachting in 2029 in gebruik genomen.

2 uur geleden
Pimco waarschuwt voor golf faillissementen regionale banken VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco verwacht meer faillissementen van regionale banken in de Verenigde Staten door een "zeer hoge" concentratie van problematische commerciële vastgoedleningen op hun balans.

2 uur geleden
Besi grote winnaar in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was dinsdag bij het slot van de beurs de grote winnaar in de AEX-index. Het chipbedrijf werd door analisten van de investeringsbank Redburn op de kooplijst gezet en beleggers beloonden dat bij de opening al met een plus van 3 procent. Besi vergrootte die winst gedurende de dag verder en sloot de handelsdag af met een plus van 5 procent.

3 uur geleden
Wereldeconomie groeit harder, maar blijft onder pre-pandemieniveau

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets harder dan eerder verwacht, gesteund door sterke prestaties van de Amerikaanse economie. De economische groei blijft tot 2027 echter ruim onder de niveaus van voor de coronapandemie, vier jaar geleden. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Wereldbank. Voor de pandemie lag de groei nog ruim boven de 3 procent.

3 uur geleden
Fabrikanten: personeelstekort in tuinbouw blijft, ondanks machines

AMSTERDAM (ANP) - Machines en andere soorten technologie kunnen het personeelstekort in de tuinbouw verminderen, maar niet helemaal oplossen. Dit zeggen ontwikkelaars van een aantal nieuwe machines voor die sector dinsdag tijdens de internationale vakbeurs GreenTech in de RAI in Amsterdam.

4 uur geleden