Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus zakt in groene AEX, chipbedrijven tonen herstel

Prosus zakt in groene AEX, chipbedrijven tonen herstel

AMSTERDAM (ANP) - Prosus ging vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De daling volgde op de koersdruk in de Chinese techsector, waarin de techinvesteerder grote belangen heeft. De chipbedrijven toonden daarentegen weer wat herstel na de zware koersverliezen een dag eerder. Beleggers schoven verder de zorgen over de Omikron-variant weer even aan de kant en trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street.

Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. Een sterk herstel van de arbeidsmarkt maakt het voor de Federal Reserve gemakkelijker om de coronasteun verder af te bouwen.

Prosus (min 2 procent) was de grootste daler in de AEX. Beleggers verwerkten de aankondiging van de Chinese taxidienst Didi om zijn notering in New York op te geven. De Amerikaanse autoriteiten willen meer informatie van de op Wall Street genoteerde Chinese bedrijven. Beijing wil echter niet dat gevoelige data over Chinese consumenten in handen komt van de Amerikanen en heeft Didi eerder al verzocht zijn beursnotering op te geven. Tencent Music, de muziekstreamingsdienst van techconcern Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, is ook genoteerd in New York.

Chipbedrijven

ASML, ASMI en Besi wonnen tot 1,3 procent bij de hoofdfondsen op het Damrak. De chipbedrijven raakten donderdag nog tot 7,7 procent kwijt na berichten dat Apple minder onderdelen nodig heeft van toeleveranciers omdat de vraag naar iPhones afneemt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in het groen op 782,42 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1031,82 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent.

Shell

Shell (plus 1,3 procent) bleef profiteren van de herstellende olieprijzen. Het olie- en gasconcern liet daarnaast weten de plannen voor de ontwikkeling van een olieveld in de Noordzee te schrappen. De plannen voor de opening van het olieveld Cambo ten westen van de Shetlandeilanden werden eerder fel bekritiseerd door klimaatactivisten.

In de MidKap stond Aalberts onderaan met een verlies van 2 procent. Analisten van Morgan Stanley verlaagden het advies voor de industrieel toeleverancier. De aanbieder van pakketkluisjes InPost en luchtvaartcombinatie Air France-KLM gingen aan kop met winsten van 2,3 en 1,8 procent.

De euro was 1,1295 dollar waard, tegen 1,1318 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 68,25 dollar. Brentolie werd 2,5 procent duurder op 71,43 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Grote fondsen willen pensioen verhogen, maar kunnen dit nog niet

AMSTERDAM (ANP) - De grootste pensioenfondsen van Nederland willen graag de pensioenen verhogen, maar kunnen dit nog niet. Daarvoor was hun financiële positie eind vorig jaar nog te mager. In hun kwartaalberichten stellen de fondsen zich te realiseren dat dit een pijnlijke boodschap is.

1 uur geleden
Tesla boekt recordwinst in slotkwartaal 2021

AUSTIN (ANP) - De maker van elektrische auto's Tesla heeft het laatste kwartaal van 2021 afgesloten met een recordwinst van 2,3 miljard dollar, omgerekend iets meer dan 2 miljard euro. Dat betekende op jaarbasis een stijging met 760 procent. De sterke groei is onder meer te danken aan een in gebruik genomen fabriek in China, waar het auto's voordeliger kan produceren.

2 uur geleden
Bloomberg: ECB wil van banken blootstelling aan Rusland weten

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) wil naar verluidt van Europese banken weten hoeveel geld ze uit hebben staan in Rusland. De stap van de Europese toezichthouder, waarover persbureau Bloomberg op basis van ingewijden over bericht, volgt op de oplopende spanningen rondom Oekraïne.

2 uur geleden
Wijziging belastingregels goed te merken op woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - De gewijzigde belastingregels per 1 januari 2021 zijn goed te merken in de woningmarktcijfers. Zo is voor het eerst in jaren het aantal starters op de woningmarkt gestegen, meldt het Kadaster. Maar de instantie zegt daarbij gelijk dat de vergelijking tussen het slotkwartaal van 2021 met het eind van 2020 mank gaat. Dit vanwege het belastingvoordeel dat per 1 januari vorig jaar gold voor starters tot 35 jaar oud. Daardoor stelden vele koopstarters hun koopambities tot in het nieuwe jaar uit.

3 uur geleden
EIB: bouwsector wacht robuuste groei in komende jaren

AMSTERDAM (ANP) - De bouwsector zal de komende jaren te maken krijgen met een sterke productiegroei. Daardoor zal ook de krapte op de arbeidsmarkt in de sector verder toenemen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.

4 uur geleden
Amerikaanse centralebankenkoepel hint op rentestap in maart

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente woensdag als verwacht ongemoeid gelaten. De kans dat bij de volgende beleidsvergadering van de centralebankenkoepel in maart de rente wordt verhoogd is wel groot. Volgens Fed-preses Jerome Powell kan de Fed de rentes dan verhogen zonder daarbij de arbeidsmarkt te verstoren, zei hij in een toelichting.

4 uur geleden
Geen vrachtvluchten Lufthansa via Frankfurt door omikron

FRANKFURT (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verbiedt doorvoer van vracht via zijn hub in Frankfurt. Door een toenemend aandeel corona-infecties en het daarmee gepaard gaande ziekteverzuim heeft de maatschappij te weinig mankracht om de vluchten af te handelen.

5 uur geleden