Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus uitschieter in groene AEX-index na cijfers

Prosus uitschieter in groene AEX-index na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was maandag de sterkste stijger in de AEX-index. De investeerder in bedrijven als Delivery Hero, Autotrader, Goodhabbitz, BUX en GoStudent opende de boeken over het boekjaar dat liep tot en met maart. Daarbij kondigde het bedrijf ook een aandeleninkoopprogramma aan. Het sentiment op de beurzen in Europa was positief, nadat de graadmeters op vrijdag ook al met winsten het weekend in gingen door de wegebbende vrees voor snelle renteverhogingen. Later deze week wordt ook meer duidelijk over de inflatie als Europees statistiekbureau Eurostat met nieuwe gegevens over de geldontwaarding komt.

Prosus stond kort na de openingsbel 13 procent hoger. De investeerder zag het voorbije boekjaar de omzet met bijna een kwart toenemen. Verder maakte Prosus bekend dat het een miljardenbelang heeft verkocht in de Chinese webwinkel JD.com. Daarnaast gaat het een deel van zijn aandelen van het Chinese Tencent van de hand doen, waar het een aanzienlijk belang in heeft. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor een aandeleninkoopprogramma.

Verlichtingsbedrijf Signify en staalfabrikant ArcelorMittal stonden ook bij de winnaars in de AEX-index. Randstad verloor in de leidende index 2,2 procent na een adviesverlaging. De AEX-index zelf stond na een paar minuten handelen 1,3 procent hoger op 669 punten. Een treetje lager liet de MidKap een winst van 1,3 procent noteren op 925 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden plussen tot 1,1 procent op de borden.

G7

De aandacht van beleggers blijft uitgaan naar de tweede dag van de driedaagse G7-top in Duitsland. De leden van de G7 streven ernaar om in vijf jaar tijd omgerekend 570 miljard euro aan particuliere en openbare fondsen te werven voor de financiering van infrastructuur in ontwikkelingslanden, zo werd zondag bekend.

Ook blijft er aandacht voor de luchtvaartsector. De Ierse prijsvechter Ryanair steeg 1,6 procent in Dublin. Stakingen door personeel hebben dit weekend maar beperkt effect gehad op de vluchtschema's, aldus de maatschappij. Volgens Ryanair heeft 2 procent van de vluchten hinder ondervonden van de acties. Verder blijft de situatie op veel luchthavens in Europa nijpend door de aanhoudende personeelstekorten.

De euro was 1,0574 dollar waard, tegenover 1,0550 dollar voor het weekend. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 107,41 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 112,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

1 uur geleden
Biotechnoloog Vivoryon knalt opnieuw omhoog op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Vivoryon Therapeutics heeft opnieuw een flinke opmars gemaakt op de aandelenbeurs in Amsterdam. De Duitse biotechnoloog werd donderdag al 57 procent meer waard, na presentatie van de kwartaalresultaten. Beleggers leken daar nog op na te kauwen: vrijdag steeg het aandeel ruim 63 procent.

1 uur geleden
Stakingen slagerijen lijken van de baan met nieuw cao-loonbod

UTRECHT (ANP) - Werkgevers in de slagerijbranche hebben een nieuw loonbod gedaan, meldt de FNV. Daarmee schort de vakbond opnieuw de acties op waarmee eerder werd gedreigd. De FNV denkt dat dit loonbod het hoogst haalbare is. "Gezien de afgenomen actiebereidheid bij een aantal grote bedrijven lijkt een verdere verbetering op dit moment niet reëel", aldus de vakbond.

2 uur geleden
KLM vindt nachtstop luidste vliegtuigen Schiphol 'schadelijk'

SCHIPHOL (ANP) - Het weren van de luidste vliegtuigen op Schiphol 's nachts is "schadelijk en niet proportioneel", vindt luchtvaartmaatschappij KLM, waar ook Transavia onder valt. Het demissionaire kabinet wil dat vanaf 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol. De luidste toestellen worden geweerd tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

2 uur geleden
Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

3 uur geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

3 uur geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

4 uur geleden