Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus trekt AEX omlaag, rest Europese beurzen stevig omhoog

Prosus trekt AEX omlaag, rest Europese beurzen stevig omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag net in de min geëindigd. Belangrijkste oorzaak was de koersval van techinvesteerder Prosus vanwege slecht nieuws over het Chinese Tencent, waar Prosus een flink belang in heeft. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en olie- en gasconcern Shell leverden flink in. Elders in Europa was de stemming positiever en gingen de beurzen omhoog.

Prosus daalde ruim 10 procent vanwege het nieuws dat Tencent weer bij Chinese toezichthouders in het vizier is. Dat bedrijf zou met zijn betaaldienst WeChat Pay niet voldoen aan de antiwitwasregels en daardoor een grote boete tegemoet kunnen zien. Just Eat Takeaway daalde 6,6 procent. De maaltijdbezorger klom vrijdag 14 procent door geruchten dat het concern de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub toch zou willen verkopen. Die winst leidde nu tot winstnemingen.

Shell (min 2,2 procent) had last van de dalende olieprijzen. Een positiever sentiment over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne droeg daar aan bij, maar ook een lockdown in de Chinese miljoenenstad Shenzhen vanwege een coronauitbraak. Daardoor verwachten handelaren een dalende vraag. Een vat Amerikaanse olie werd 6,8 procent goedkoper op 101,94 dollar per vat. Brentolie daalde 6,6 procent in prijs en kostte 105,26 dollar.

Daling

De AEX daalde 0,1 procent tot 647,30 punten. De MidKap ging 1,8 procent omhoog naar 1009,31 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2,3 procent.

De banken en verzekeraars deden het goed in de AEX. De verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve deze week de rente verhoogt om de snel oplopende inflatie aan te pakken gaf die sector steun. Aegon was de koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak en steeg 4,7 procent. ING deed het met 4,4 procent ook goed.

ASMI klom 1,5 procent na een kleine overname. Het chipbedrijf koopt het Amerikaanse Reno Sub-Systems dat systemen levert voor de bouw van chipmachines. Branchegenoot Besi steeg 1,3 procent, chipmachinebouwer ASML werd juist 1,5 procent lager gezet.

Winst

AkzoNobel won 3,5 procent. Het verfconcern houdt er rekening mee dat zijn Russische activiteiten zullen instorten vanwege de westerse sancties. Omdat Akzo er al rekening mee hield dat zijn Russische activiteiten snel uiteen zouden vallen, heeft het volgens topman Thierry Vanlancker weinig zin om te proberen zich terug te trekken uit het land. Akzo heeft vier verffabrieken in Rusland.

De euro was 1,0981 dollar waard, tegen 1,0934 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

2 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

4 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

12 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

15 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

15 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

16 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

18 uur geleden