Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus stuwt AEX verder richting 800 puntengrens

Prosus stuwt AEX verder richting 800 puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette dinsdag de opmars richting de 800 puntengrens voort onder aanvoering van Prosus. Beleggers reageerden positief op een grote overname door de techinvesteerder in India. Tegenvallende cijfers uit China, waar de dienstensector voor het eerst sinds februari 2020 een krimp liet zien, zorgden daarbij voor enige terughoudendheid.

Daarnaast werd uitgekeken naar de inflatiecijfers van het eurogebied. De geldontwaarding loopt al enige tijd flink op in zowel de Verenigde Staten als Europa. Voor de Amerikaanse Federal Reserve was dat al reden om aan te geven dat nog dit jaar een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de coronasteun. De Europese Centrale Bank heeft tot nu toe aangegeven geen haast te hebben met het terugdraaien van de coronamaatregelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 791,54 punten. De graadmeter koerst af op een winst van bijna 5 procent in augustus. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 1105,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, verloor de FTSE-index 0,1 procent.

Prosus

Prosus dikte 3,1 procent aan. De techinvesteerder neemt de Indiase betalingsdienstverlener BillDesk over voor 4,7 miljard dollar, omgerekend zo'n 4 miljard euro. Prosus brengt het bedrijf onder in zijn betalingsdienstentak PayU. Zorgtechnologiebedrijf Philips profiteerde van een koopadvies van ING en klom 1,7 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,3 procent.

In de MidKap ging Galapagos (plus 3,5 procent) aan kop. Topman en medeoprichter Onno van de Stolpe van de biotechnoloog heeft plannen om met pensioen te gaan. Hij zal aanblijven tot een opvolger is gevonden. Galapagos kampte de afgelopen tijd met tegenslagen. Zo werd eerder het reumamiddel in de Verenigde Staten niet goedgekeurd en vielen de testresultaten van een middel tegen longfibrose tegen.

Air France-KLM

Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties en luchtvaartcombinatie Air France-KLM waren de grootste dalers bij de middelgrote bedrijven, met minnen van 1,8 en 1,1 procent. Arcadis won 0,5 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat gasmaatschappij NAM helpen met het ontmantelen van 28 gaswinlocaties in Groningen.

De euro was 1,1824 dollar waard, tegen 1,1796 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 69,08 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 73,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

5 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

6 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

6 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

7 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

10 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

12 uur geleden