Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus stijgt door gamesnieuws en trekt AEX in het groen

Prosus stijgt door gamesnieuws en trekt AEX in het groen

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus is woensdag flink gestegen op de aandelenbeurs in Amsterdam en droeg bij aan een dagwinst voor de AEX-index. Aanleiding was het nieuws dat Chinese gamesbedrijven weer nieuwe mobiele en onlinespellen op de markt mogen brengen. Techbedrijf Tencent maakte daarop een koerssprong in Hongkong en Prosus heeft een groot belang in Tencent. De aandelen van Prosus werden 8,2 procent meer waard.

Ook bedrijven in de chipsector gingen vooruit in de AEX-index. Zo steeg Besi 4,4 procent en dikte ASMI 2 procent aan. Chipmachineproducent ASML werd 0,7 procent hoger gezet. Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste daler bij de grote bedrijven aan de Amsterdamse beurs. Dat aandeel verloor 3,3 procent.

De Amsterdamse AEX-index steeg uiteindelijk 0,3 procent naar 710,99 punten. Daarmee was de graadmeter een positieve uitschieter in Europa. Op de meeste beurzen wachtten beleggers vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) dat donderdag naar buiten komt.

Middelgrote bedrijven

De MidKap daalde 1 procent tot 1014,96 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

Bij de middelgrote bedrijven zakte Vopak 0,9 procent. Het tankopslagbedrijf liet weten komende jaren fors te investeren in duurzaamheid en installaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Air France-KLM ging 4,4 procent omlaag. Air France schrapt donderdag een deel van de vluchten vanaf het Parijse vliegveld Charles de Gaulle vanwege een staking.

Schandalen

Credit Suisse steeg 4,5 procent in Zürich. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank verwacht in het tweede kwartaal opnieuw een verlies te lijden. In Madrid klom modeconcern Inditex 6,4 procent. Het Spaanse bedrijf achter merken als Zara, Stradivarius en Massimo Dutti wist zijn winst met wel 80 procent op te voeren. Kindred Group steeg verder meer dan 7 procent in Stockholm. Het bedrijf achter onder andere Unibet heeft toestemming gekregen om kansspelen en sportweddenschappen aan te bieden in Nederland.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 121,31 dollar. Brentolie steeg 1,8 procent in prijs tot 122,72 dollar per vat. De euro was 1,0736 dollar waard, tegen 1,0694 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

5 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

6 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

7 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

9 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

10 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

10 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

11 uur geleden