Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus op kop in licht lagere AEX, platenlabel UMG onderaan

Prosus op kop in licht lagere AEX, platenlabel UMG onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was maandag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder profiteerde van het koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en klom 1,6 procent. Muziekmaatschappij Universal Music Group (UMG) stond daarentegen opnieuw onderaan met een verlies van 2,5 procent.

De stemming op de beursvloeren bleef afwachtend. In Amsterdam zal de aandacht van beleggers deze week onder meer uitgaan naar de Tweede Kamerverkiezingen, die woensdag worden gehouden. Wereldwijd letten beleggers vooral op de notulen van de meest recente rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag op het programma staan.

Renteverlaging

Die aantekeningen van de Fed verschaffen mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen. De Fed hield begin deze maand voor de tweede keer op rij een rentepauze en beleggers hopen dat de centrale bank nu echt klaar is met verhogen van de leenkosten om de inflatie te bestrijden. Op de financiƫle markt wordt zelfs gespeculeerd op een renteverlaging in de loop van volgend jaar.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 757,97 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 862,40 punten. Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. Parijs won 0,2 procent.

Van de beurs

Naast Prosus stond informatieleverancier Wolters Kluwer in de kopgroep van de AEX, met een winst van 0,7 procent. Betaalbedrijf Adyen, verfconcern AkzoNobel en chipmachinefabrikant ASML behoorden tot de dalers, met minnen tot 0,9 procent. Bij de kleinere bedrijven maakte speciaalchemiebedrijf Avantium een opvallende koerssprong van 11 procent.

RoodMicrotec daalde 1,2 procent. Het Italiaanse Microtest, dat inmiddels meer dan 95 procent van de aandelen van de Nederlandse toeleverancier voor de chipsector in handen heeft, liet weten dat er vrijdag 15 december voor het laatst gehandeld kan worden in RoodMicrotec. Op 18 december zal het bedrijf van de Amsterdamse beurs worden gehaald.

Glyfosfaat

In Frankfurt kelderde Bayer 14 procent. Het Duitse chemieconcern is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van bijna 1,6 miljard dollar in een Amerikaanse rechtszaak over zijn onkruidmiddel Roundup, dat het omstreden bestanddeel glyfosaat bevat en kanker zou veroorzaken.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 76,51 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 81,08 dollar per vat. De euro noteerde op het hoogste niveau sinds eind augustus en was 1,0924 dollar waard, tegen 1,0876 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

28 minuten geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

30 minuten geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

56 minuten geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

1 uur geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

2 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

3 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

5 uur geleden