Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en platenlabel Universal Music Group (UMG) stonden donderdag bovenaan de Amsterdamse AEX-index. De bedrijven kregen een koopadvies van de belangrijke Amerikaanse bank Goldman Sachs. Ook Unilever toonde herstel. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK.

De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef terughoudend door de inflatiezorgen en de vrees voor renteverhogingen om de sterke stijging van het algemene prijspeil af te remmen. In de eurozone kwam de inflatie uit op een definitieve 5 procent in december. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 775,15 punten. Prosus en UMG stegen ruim 4 procent. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1071,61 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt bleef vrijwel vlak.

Unilever

Unilever veerde 1,3 procent op. Het levensmiddelenconcern wilde ongeveer 60 miljard euro betalen voor het GSK-onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor eerder deze week flink terrein. GSK daalde 1,5 procent in Londen.

Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Jefferies en zakte 2 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan met verliezen tot 3,8 procent.

Ahold Delhaize

Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,3 procent. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet en dreigen schappen daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

AB Foods zakte 3 procent na een handelsupdate. De winkelsluitingen van dochter Primark in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost in de afgelopen zestien weken. Deliveroo steeg dik 3 procent in Londen. De Britse maaltijdbezorger verwerkte in het vierde kwartaal flink meer orders. Concurrent Just Eat Takeaway klom 1,2 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 86,57 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 88,12 dollar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Schiphol: geen problemen door drukte

SCHIPHOL (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft zaterdag geen problemen door drukte met reizigers. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Hij stelt dat het druk is met passagiers, maar dat alles goed verloopt. "Er is geen situatie waar we niet mee om kunnen gaan."

2 uur geleden
Fokker: geen commentaar op schorsing werknemers Helmond

HELMOND (ANP) - Fokker wil geen inhoudelijk commentaar geven op een bericht in het Eindhovens Dagblad over de schorsing van 37 werknemers bij de vestiging in Helmond. Volgens de krant moeten die worden doorgelicht door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Het zou gaan om mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit die werkzaamheden uitvoeren voor landingsgestellen van de marinehelikopter NH90.

4 uur geleden
ECB-president Lagarde: crypto's hebben geen waarde

AMSTERDAM (ANP) - Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde en beleggers in digitale munten kunnen hun inleg volledig verliezen. Dat zegt president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde is zondag te zien in het tv-programma College Tour.

5 uur geleden
Moody's verlaagt oordeel over kredietwaardigheid Oekraïne

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Oekraïne opnieuw verlaagd. Moody's maakt zich steeds meer zorgen of het land wel aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen vanwege de Russische invasie. In maart verlaagde het bureau de rating van Oekraïne ook al.

6 uur geleden
Gazprom draait gaskraan naar Finland dicht

HELSINKI (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is zaterdag zoals verwacht gestopt met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt de Finse beheerder van het gasnetwerk. Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid, levert vanaf nu gas uit andere landen via een pijpleiding die Finland met Estland verbindt.

8 uur geleden
Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

17 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

17 uur geleden