Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

Prosus en UMG aan kop in AEX dankzij koopadviezen

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en platenlabel Universal Music Group (UMG) stonden donderdag bovenaan de Amsterdamse AEX-index. De bedrijven kregen een koopadvies van de belangrijke Amerikaanse bank Goldman Sachs. Ook Unilever toonde herstel. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat het levensmiddelenconcern geen hoger bod zal uitbrengen op de consumentendivisie van farmaceut GSK.

De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef terughoudend door de inflatiezorgen en de vrees voor renteverhogingen om de sterke stijging van het algemene prijspeil af te remmen. In de eurozone kwam de inflatie uit op een definitieve 5 procent in december. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 775,15 punten. Prosus en UMG stegen ruim 4 procent. De MidKap verloor 0,4 procent tot 1071,61 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt bleef vrijwel vlak.

Unilever

Unilever veerde 1,3 procent op. Het levensmiddelenconcern wilde ongeveer 60 miljard euro betalen voor het GSK-onderdeel. Dat bod werd echter afgewezen. Beleggers schrokken van het overnameplan en vreesden dat Unilever het bod zou gaan verhogen. Het aandeel verloor daardoor eerder deze week flink terrein. GSK daalde 1,5 procent in Londen.

Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Jefferies en zakte 2 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan met verliezen tot 3,8 procent.

Ahold Delhaize

Supermarktconcern Ahold Delhaize daalde 0,3 procent. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) krijgen supermarkten steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet en dreigen schappen daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.

AB Foods zakte 3 procent na een handelsupdate. De winkelsluitingen van dochter Primark in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost in de afgelopen zestien weken. Deliveroo steeg dik 3 procent in Londen. De Britse maaltijdbezorger verwerkte in het vierde kwartaal flink meer orders. Concurrent Just Eat Takeaway klom 1,2 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 86,57 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 88,12 dollar.

Meer uit Financieel

KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

16 minuten geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

1 uur geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

1 uur geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

1 uur geleden
Economische bedrijvigheid eurozone krimpt iets minder sterk

LONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.

2 uur geleden
Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

3 uur geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

4 uur geleden