Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Randstad hard onderuit op Damrak, KPN wel in trek

Prosus en Randstad hard onderuit op Damrak, KPN wel in trek

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag voor de tweede dag op rij de grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel meer dan 7 procent lager in verband met de hardere aanpak van de technologiesector in China. Verder stond de beursdag vooral in teken van bedrijfsresultaten. Daarbij moest Randstad het ontgelden. De uitzender boekte afgelopen kwartaal weer meer omzet dan voor de coronacrisis, maar de groei op de belangrijke Amerikaanse markt viel tegen. De resultaten van telecomconcern KPN werden wel goed ontvangen.

Prosus was opnieuw hekkensluiter in de AEX door de aanhoudende zware koersverliezen bij de Chinese technologiebedrijven. De investeerder, die onder meer een groot belang heeft in het Chinese techconcern Tencent, verloor een dag eerder al bijna 9 procent. Peking heeft al enige tijd de aanval geopend op de grote techbedrijven in het land. Daarmee wil de regering de machtspositie van die ondernemingen aanpakken.

Randstad leverde 6 procent in. De uitzender boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronapandemie een hogere omzet in vergelijking met de periode voor de crisis. De winst nam ook toe. Maar volgens analisten van Jefferies viel de groei in de Verenigde Staten echter tegen gezien het sterke herstel van de grootste economie ter wereld.

KPN

KPN was daarentegen een van de grootste winnaars bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met een plus van ruim 2 procent. Het telecomconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst bij een vrijwel gelijke omzet. Volgens topman Joost Farwerck blijft het totale aantal nieuwe mobiele klanten in zowel de consumenten- als de zakelijke markt stevig groeien. Ook gaat het concern voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Koploper in de AEX was Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, met een plus van dik 4 procent. De activistische aandeelhouders Cat Rock en Lucerne hebben gezegd dat het maaltijdbestelbedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt op de beurs. Dat zou ook betekenen dat het bedrijf wel eens ingelijfd zou kunnen worden door een andere partij als de onderneming niet meer werk maakt van bijvoorbeeld het verbeteren van de communicatie richting beleggers.

Koersen

De belangrijkste beursgraadmeters in Europa gingen met verliezen de handel uit. Mede door de zware koersverliezen van Prosus en Randstad sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 737,24 punten. De Amsterdamse MidKap verloor 0,8 procent tot 1053,00 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

In Londen was Reckitt Benckiser met een min van ruim 8 procent een opvallende daler. De Britse producent van consumentengoederen kwam met cijfers en kampte met een mild verkoudheidsseizoen, waardoor er minder keelpijntabletten van het merk Strepsils werden verkocht.

De euro was 1,1829 dollar waard, tegen 1,1809 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 71,48 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 74,32 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

9 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

9 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

10 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

11 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden