Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Philips onderuit in lagere AEX-index

Prosus en Philips onderuit in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en zorgtechnologieconcern Philips gingen maandag onderuit in een lagere AEX-index van de beurs in Amsterdam. Met name Prosus kreeg harde klappen door de zware koersverliezen in de Chinese techsector vanwege de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in China. Philips kwam met cijfers over het afgelopen kwartaal, waarin flinke kosten moesten worden gemaakt voor een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur.

Prosus (min 8,8 procent) was de grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak, na een koersverlies van bijna 8 procent voor Tencent in Hongkong. Het Chinese technologiebedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, moet van de Chinese mededingingsautoriteit afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music in 2016. Ook krijgt het bedrijf een boete. China treedt al langer harder op tegen grote techconcerns die veel macht hebben.

Philips leverde ruim 4 procent in. Het zorgtechnologieconcern moest in het tweede kwartaal 250 miljoen euro opzijzetten voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. In het eerste kwartaal werd daar al een zelfde bedrag voor gereserveerd. Afgezien van die tegenvaller deed het concern goede zaken, maar beleggers blijven bezorgd over de gevolgen van de terugroepactie. Ook gaat Philips voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

ArcelorMittal

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 745,10 punten. De hoofdindex had vrijdag nog de hoogste koers ooit bereikt. De MidKap won 0,7 procent tot 1061,57 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt gingen tot 0,3 procent omlaag, Parijs steeg 0,2 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,4 procent. Verzekeraar NN Group steeg 1,2 procent. Volgens zakenkrant Financial Times willen de Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en de Duitse verzekeraar DWS zo'n 1,4 miljard euro betalen voor het investeringsonderdeel van NN. De verzekeraar gaf in april aan een verkoop van zijn investeringstak te overwegen.

Ryanair

Ryanair won 4 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij hoopt deze zomer weer winst te maken, na een flink verlies in het afgelopen kwartaal. Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen in verband met de coronapandemie worden versoepeld en meer mensen gevaccineerd zijn.

De euro was 1,1809 dollar waard, tegen 1,1760 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 71,83 dollar. Brentolie was vrijwel onveranderd op 74,10 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EU-hof: geen compensatie reiziger voor repatriatievlucht corona

LUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.

5 minuten geleden
Kifid: bank mag rekening niet zonder reden opzeggen

DEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.

12 minuten geleden
Zwitsers parlement akkoord met onderzoek einde Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.

32 minuten geleden
ECB: achteruitgang natuur risico voor driekwart bankleningen

FRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.

56 minuten geleden
Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

2 uur geleden
NN Group en Aegon in kopgroep AEX, Besi opnieuw bij dalers

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een positief analistenrapport van investeringsbank RBC, waarin de twee bedrijven als favorieten in de Benelux werden bestempeld, wakkerde de kooplust bij beleggers aan. Chipbedrijf Besi ging daarentegen opnieuw omlaag na de forse koersval een dag eerder.

2 uur geleden
Consumenten klagen bij EU over cryptoreclames op sociale media

BRUSSEL (ANP/RTR) - Socialemediaplatformen als Instagram, YouTube, TikTok en Twitter kunnen mogelijk te maken krijgen met strengere regelgeving voor advertentie over cryptovaluta. De Europese consumentengroep BEUC heeft namelijk een klacht ingediend bij de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten over de misleidende promotie van digitale munten als bitcoin en ether op de onlineplatformen.

3 uur geleden