Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en NN Group helpen AEX verder vooruit, Signify onderaan

Prosus en NN Group helpen AEX verder vooruit, Signify onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag verder omhoog onder aanvoering van techinvesteerder Prosus en verzekeraar NN Group. Prosus profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het via Tencent een groot belang heeft. NN had de wind in de zeilen dankzij een positief analistenrapport van de Amerikaanse bank JPMorgan.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent in de plus op 711,70 punten. Beleggers lieten zich niet afschrikken door het feit dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent is gekrompen. De economie van de eurozone groeide daarentegen met 0,2 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 934,65 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,3. De Duitse DAX verloor 0,2 procent.

Prosus kreeg er ruim 4 procent bij na een koerssprong van dik 10 procent van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent in Hongkong. NN volgde met een plus van 2,6 procent. Analisten van JPMorgan verhoogden het koersdoel voor het aandeel in aanloop naar de beleggersdag die de verzekeraar donderdag houdt.

ASML

ASML klom dik 1 procent. Topman Peter Wennink zei in een interview met persbureau Bloomberg dat de chipmachinemaker overweegt om overnames te doen om te kunnen voldoen aan de sterke vraag. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 3 procent. Zorgtechnologieconcern Philips en staalmaker ArcelorMittal daalden 2 procent.

In de MidKap stond TKH (min 4 procent) onderaan. De technologiegroep zag de omzet in het derde kwartaal sterk stijgen en handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Wel waarschuwde topman Alexander van der Lof dat de tekorten aan onderdelen in de komende kwartalen zullen aanhouden, waardoor de oplevering van projecten wordt vertraagd. Kunstmestproducent OCI ging aan kop met een plus van 3,5 procent.

Vodafone

In Londen kelderde Vodafone bijna 8 procent. Het Britse telecomconcern verlaagde zijn verwachtingen na tegenvallende resultaten in de eerste jaarhelft. Topman Nick Read verklaarde maatregelen te nemen vanwege de verslechterde economische vooruitzichten, de hoge energiekosten en stijgende inflatie. Zo wil het bedrijf onder meer de prijzen in Europa verhogen.

Credit Suisse zakte dik 2 procent in Zürich. De geplaagde Zwitserse bank verkoopt een deel van de activiteiten van zijn investeringstak aan de Amerikaanse vermogensbeheerder Apollo Global Management.

De euro

De euro was 1,0429 dollar waard, tegen 1,0340 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent in prijs tot 84,88 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 92,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

54 minuten geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

1 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

1 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

2 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

2 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

2 uur geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

2 uur geleden