Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Just Eat Takeaway stuwen AEX boven 700 punten

Prosus en Just Eat Takeaway stuwen AEX boven 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist dinsdag weer boven de 700 punten te klimmen onder aanvoering van Prosus en Just Eat Takeaway. Techinvesteerder Prosus had de wind in de zeilen dankzij een adviesverhoging door JPMorgan. De Amerikaanse bank werd ook positiever over de gehele Chinese techsector, waarin Prosus via Tencent een groot belang heeft. Just Eat Takeaway profiteerde eveneens van een positief analistenrapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal iets sterker is gegroeid dan eerder gemeld. De Nederlandse en Franse economie lieten daarbij in het afgelopen kwartaal een stagnatie zien.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur 1,7 procent hoger op 706,42 punten. De laatste keer dat de graadmeter boven de 700 punten stond was op 5 mei. De MidKap steeg 1,2 procent tot 1032,94 punten onder aanvoering van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost (plus 8 procent). De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,6 procent bij.

Klimmers

Prosus dikte ruim 6 procent aan en Just Eat Takeaway klom bijna 4 procent, na een adviesverhoging door analisten van investeringsbank Bryan Garnier. Ook de chipbedrijven ASML en ASMI stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 4,2 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1 procent.

In de MidKap steeg Alfen dik 3 procent. De laadpalenmaker heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met Diebold Nixdorf voor het onderhoud van de groeiende laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen van het bedrijf. De samenwerking start in vier landen met de mogelijkheid in de toekomst verder uit te breiden in heel Europa.

Elektrisch vervoer

Arcadis won 0,8 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat samen met de Chinese Shenzhen Bus Group adviezen geven aan de Australische overheid en bedrijven op het gebied van de overgang naar elektrisch vervoer.

In Parijs steeg Engie bijna 6 procent. Het Franse energiebedrijf verhoogde zijn jaarverwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Frankfurt schroefde vrachtwagenfabrikant Daimler Truck zijn omzetverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel klom ruim 6 procent. In Londen daalde telecomconcern Vodafone een fractie na publicatie van de jaarresultaten.

De euro was 1,0477 dollar waard, tegen 1,0417 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 114,65 dollar. Brent-olie kostte 0,5 procent meer op 114,85 dollar per vat.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

11 minuten geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

56 minuten geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

1 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

1 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

2 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

2 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

2 uur geleden