Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Just Eat Takeaway stuwen AEX boven 700 punten

Prosus en Just Eat Takeaway stuwen AEX boven 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index wist dinsdag weer boven de 700 punten te klimmen onder aanvoering van Prosus en Just Eat Takeaway. Techinvesteerder Prosus had de wind in de zeilen dankzij een adviesverhoging door JPMorgan. De Amerikaanse bank werd ook positiever over de gehele Chinese techsector, waarin Prosus via Tencent een groot belang heeft. Just Eat Takeaway profiteerde eveneens van een positief analistenrapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal iets sterker is gegroeid dan eerder gemeld. De Nederlandse en Franse economie lieten daarbij in het afgelopen kwartaal een stagnatie zien.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur 1,7 procent hoger op 706,42 punten. De laatste keer dat de graadmeter boven de 700 punten stond was op 5 mei. De MidKap steeg 1,2 procent tot 1032,94 punten onder aanvoering van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost (plus 8 procent). De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,6 procent bij.

Klimmers

Prosus dikte ruim 6 procent aan en Just Eat Takeaway klom bijna 4 procent, na een adviesverhoging door analisten van investeringsbank Bryan Garnier. Ook de chipbedrijven ASML en ASMI stonden in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 4,2 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1 procent.

In de MidKap steeg Alfen dik 3 procent. De laadpalenmaker heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met Diebold Nixdorf voor het onderhoud van de groeiende laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen van het bedrijf. De samenwerking start in vier landen met de mogelijkheid in de toekomst verder uit te breiden in heel Europa.

Elektrisch vervoer

Arcadis won 0,8 procent. Het advies- en ingenieursbureau gaat samen met de Chinese Shenzhen Bus Group adviezen geven aan de Australische overheid en bedrijven op het gebied van de overgang naar elektrisch vervoer.

In Parijs steeg Engie bijna 6 procent. Het Franse energiebedrijf verhoogde zijn jaarverwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Frankfurt schroefde vrachtwagenfabrikant Daimler Truck zijn omzetverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel klom ruim 6 procent. In Londen daalde telecomconcern Vodafone een fractie na publicatie van de jaarresultaten.

De euro was 1,0477 dollar waard, tegen 1,0417 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 114,65 dollar. Brent-olie kostte 0,5 procent meer op 114,85 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

2 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

7 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

17 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

18 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

19 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

19 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

22 uur geleden