Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Just Eat Takeaway aan kop in hogere AEX

Prosus en Just Eat Takeaway aan kop in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus ging woensdag samen met maaltijdbezorger Just Eat Takeaway aan kop in een hoger gesloten AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam. De stemming op de Europese beurzen was positief in afwachting van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank die later op de dag naar buiten komen. Mogelijk wordt uit die notulen meer duidelijk over toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

De AEX sloot met een winst van 0,6 procent op 684,11 punten, na het verlies van 2 procent een dag eerder. De MidKap eindigde met een plusje van 0,2 procent op 1005,57 punten. Op de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen waren koersstijgingen tot 0,8 procent te zien.

Prosus ging 4,7 procent omhoog, gevolgd door Just Eat Takeaway dat 4 procent meer waard werd. Dinsdag gingen die aandelen nog fors onderuit. Shell won 1,3 procent. Het olie- en gasconcern heeft de verkoop van zijn Russische tankstations en een smeermiddelenfabriek aan het Russische Lukoil afgerond. Grootste dalers in de AEX waren de chipfondsen ASMI en Besi met minnen tot 2,1 procent. Zorgtechnologieconcern Philips kreeg een adviesverlaging van de Amerikaanse bank JPMorgan en leverde 0,5 procent in.

SBM Offshore

In de MidKap was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore de grootste winnaar met een plus van 2,9 procent. Hekkensluiter bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was logistiek vastgoedbedrijf WDP met een verlies van 2,2 procent.

Lucas Bols won meer dan 4 procent op het Damrak. De dranken- en likeurenproducent profiteerde in het afgelopen boekjaar van de geleidelijke heropening van de horeca, waardoor de resultaten sterk stegen. Envipco kelderde 9 procent. De maker van statiegeldmachines zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen, maar leed wel verlies. ICT-bedrijf Ordina steeg 7,5 procent dankzij een positief analistenrapport van ING.

De euro was 1,0666 dollar waard, tegen 1,0730 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg licht in prijs tot 109,88 dollar. Brentolie werd ook iets duurder, op 113,82 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Windstil weer kan energiezorgen in Duitsland vergroten

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijzen kunnen de komende tijd nog verder stijgen als gevolg van het weer. De komende week wordt weinig wind voorspeld en daardoor wekt Duitsland ook minder schone energie op. Duitsland wint een relatief groot deel van zijn hernieuwbare energie op met windmolens op land.

35 minuten geleden
Jacco Vonhof blijft nog vier jaar voorman MKB-Nederland

DEN HAAG (ANP) - Jacco Vonhof is herbenoemd als voorzitter van MKB-Nederland. De voorman van de belangenvereniging voor kleine en middelgrote bedrijven begint daardoor in september aan een tweede termijn van vier jaar. De 53-jarige Vonhof was in april al unaniem voorgedragen voor herbenoeming door het hoofdbestuur.

35 minuten geleden
Duitse inflatie wat gedaald in juni door maatregelen overheid

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in juni licht gedaald, maar blijft op een hoog niveau. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau komt de inflatie deze maand uit op 7,6 procent op jaarbasis, tegen 7,9 procent in mei. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie naar 8,2 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

47 minuten geleden
Maersk verwacht op basis van containerdata geen mondiale recessie

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Aan het aantal vervoerde vrachtcontainers is niet te zien dat de wereld voor een economische recessie staat. Volgens topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk, een van de grootste scheepvaartconcerns ter wereld, is verder uit de veelal sterke arbeidsmarkten wereldwijd af te leiden dat de gelduitgaven op niveau zouden moeten blijven. Dat zou goed zijn voor de economie. Andere belangrijke indicatoren wijzen op een aanstaande recessie.

58 minuten geleden
Duitse industrie vreest nog langere tijd problemen in toelevering

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie vreest dat de problemen in toeleveringsketens nog langere tijd zullen aanhouden, mogelijk zelfs wel tien maanden. Dat meldde het economische onderzoeksinstituut Ifo op basis van een onderzoek onder fabrikanten in de grootste economie van Europa.

1 uur geleden
Yonhap: Nederland en Zuid-Korea bespreken samenwerking chips

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Premier Mark Rutte en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hebben woensdag gesproken over een samenwerking op het gebied van chips en kernenergie. De twee leiders spraken elkaar tijdens de NAVO-top in Madrid, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

1 uur geleden
Shell-baas: onzekerheid door weinig extra productieruimte energie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De wereld staat voor een "roerige periode" omdat er heel weinig extra capaciteit is om meer olie en gas te produceren. Daardoor blijft er onzekerheid op de energiemarkten en zullen de prijzen hoog blijven, voorspelt Shell-topman Ben van Beurden. Hoe lang dat duurt hangt volgens hem samen met de duur van de oorlog in Oekraïne en hoe snel nieuwe olie- en gasbronnen kunnen worden aangeboord.

1 uur geleden