Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Aegon koplopers in AEX, Turkse beurs omlaag

Prosus en Aegon koplopers in AEX, Turkse beurs omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Prosus en Aegon waren maandag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Techinvesteerder Prosus profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin het bedrijf een groot belang heeft. Ook kreeg Prosus (plus 4,5 procent) een koopadvies. Verzekeraar Aegon, die later deze week met kwartaalcijfers komt, deed ook goed zaken en volgde met een plus van 2,5 procent.

De koersuitslagen van de Europese beursgraadmeters bleven beperkt. De Turkse beurs ging wel dik 3 procent omlaag. De beurshandel in Istanbul werd eerder onderbroken na een koersdaling van ruim 6 procent, die volgde op de spannende verkiezingsstrijd in Turkije. De kans wordt steeds groter dat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt voor de overwinning in de Turkse presidentsverkiezingen en er een tweede ronde nodig is om de strijd te beslissen.

Beleggers kijken deze week verder uit naar de resultaten van Amerikaanse winkelbedrijven Walmart, Target, Kohl's en Home Depot. Die geven mogelijk meer inzicht of de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de ruzie tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

AEX

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 757,35 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 938,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

ABN AMRO en de verzekeraars ASR en NN Group stonden ook in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 1,7 procent. Olie- en gasconcern Shell en platenlabel UMG, dat ex dividend noteerde, waren de enige dalers met minnen van 0,3 en 0,8 procent.

Bierbrouwers

De Europese bierbrouwers stonden in de belangstelling na een positief rapport over de sector van Citi. De investeringsbank verhoogden daarin de adviezen voor Carlsberg en Unibrew, die 1,8 en 2,9 procent wonnen. In Amsterdam klom Heineken 1,3 procent, na een verhoging van het koersdoel.

In Frankfurt kelderde Ceconomy 10 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers van de Duitse eigenaar van elektronicaketens MediaMarkt en Saturn. Het Duitse energiebedrijf Siemens Energy verhoogde zijn omzetverwachting en won 3,6 procent. De Franse verzekeraar AXA klom 2 procent dankzij goed ontvangen resultaten.

Euro en olie

De euro was 1,0864 dollar waard, tegen 1,0859 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 meer op 70,27 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 74,34 dollar per vat.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

25 minuten geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

1 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

2 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

4 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

4 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

4 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

4 uur geleden