Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus daalt op beurs om afstand nemen van Russische investering

Prosus daalt op beurs om afstand nemen van Russische investering

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus is vrijdag lager gezet op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf maakte bekend dat het afstand wil nemen van het Russische autoverkoopplatform Avito, dat het in bezit heeft. Beleggers hielden verder vooral de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten. De AEX-index sloot in de plus.

Prosus (min 2,6 procent) werkt aan de "ontkoppeling" van Avito, heeft topman Bob van Dijk gezegd. Analisten schatten de waarde van het Russische bedrijf eerder op 6 miljard dollar. Prosus verwacht ook de waarde van zijn belang van 27 procent in socialmediaplatform VKontakte ter waarde van 769 miljoen dollar te moeten afschrijven. Het Chinese internetconcern Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, zakte eerder 2,6 procent in Hongkong. Ook verlaagde Credit Suisse het koersdoel voor Prosus.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 723,90 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent tot 1047,01 punten. Parijs daalde een fractie en Londen klom 0,2 procent. De DAX in Frankfurt won 0,3 procent ondanks een forse daling van het Duitse ondernemersvertrouwen door de oorlog in Oekraïne.

URW

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste winnaar in de AEX met een winst van 4,3 procent. Staalconcern ArcelorMittal steeg 3,2 procent. Chipmachinemaker ASML klom 0,7 procent na de sterke koerswinsten bij de grote Amerikaanse chipmakers op donderdag. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij in de AEX met een min van 3,7 procent.

Eurocommercial Properties steeg 5,8 procent. De investeerder in winkelvastgoed zag het resultaat in het afgelopen jaar iets dalen. Ook liepen de huurinkomsten wat terug. Het dividend werd daarentegen flink opgeschroefd. In de MidKap deed apothekersbedrijf Fagron het nog beter en klom 7,4 procent dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux.

De euro was 1,0983 dollar waard, tegen 1,0985 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 113,60 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 120,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Ticketmaster-moeder Live Nation zakt op beurs na aanklachtgerucht

NEW YORK (ANP) - Live Nation Entertainment stond dinsdag tussen de sterkste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van kaartverkoper Ticketmaster heeft de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat volgens zakenkrant The Wall Street Journal van plan is het bedrijf aan te klagen. Zo zou Ticketmaster naar verluidt zijn marktpositie misbruiken om concurrentie te ondermijnen. Het aandeel verloor 7,6 procent.

8 minuten geleden
Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

2 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

2 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

4 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

4 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

4 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

4 uur geleden