Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus bovenaan in lagere AEX, Philips in staartgroep

Prosus bovenaan in lagere AEX, Philips in staartgroep

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder liftte mee op een forse koerswinst van Tencent. Het Chinese internet- en gamebedrijf, waarvan Prosus een grootaandeelhouder is, werd in Hongkong bijna 6 procent meer waard. Berichten dat Hongkong een deel van de coronabeperkingen opheft, zorgden daar voor opluchting bij beleggers.

Philips behoorde tot de hekkensluiters in de Amsterdamse hoofdindex, met een verlies van ruim 2 procent. Het zorgtechnologieconcern zag dit jaar al meer dan de helft van zijn beurswaarde verdampen door de problemen met zijn beademingsapparatuur.

De vrees dat de renteverhogingen door de centrale banken een recessie zullen veroorzaken, bleef daarbij boven de markten hangen. De centrale bankiers proberen met hogere rentetarieven de inflatie terug te dringen, maar zetten daarmee ook een rem op de economie.

Rentevergaderingen

Op de financiƫle markten wordt dan ook met spanning uitgekeken naar de rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, die volgende week op het programma staan. Zowel in de VS als in Europa zullen de rentes dan opnieuw worden verhoogd.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 717,12 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 936,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

ArcelorMittal

Naast Prosus (plus 2,1 procent) behoorden staalfabrikant ArcelorMittal en platenlabel UMG tot de kopgroep, met winsten van rond de 2 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,3 procent. De olieprijzen veerden wat op na de recente forse dalingen tot de laagste niveaus van dit jaar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 72,70 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 77,83 dollar per vat.

In de chipsector reageerden beleggers op berichten over mogelijk strengere controles op de export van chipapparatuur naar China. Volgens ingewijden werken beleidsmakers in Den Haag aan nieuwe handelsregels die mogelijk afgestemd worden op de Amerikaanse pogingen om China buiten te sluiten van bepaalde technologieƫn. Hoewel chipmachinemaker ASML daar volgens analisten weinig last van zal hebben verloor het aandeel 0,8 procent.

Unilver

Unilever daalde 0,2 procent. Het levensmiddelenconcern houdt een beleggersdag en hield vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Unilever overweegt om een deel van zijn lokale Amerikaanse ijsmerken te verkopen. Internationale ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's zullen niet worden verkocht.

De euro was 1,0511 dollar waard, tegen 1,0499 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

34 minuten geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

43 minuten geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

1 uur geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

1 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

1 uur geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

2 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

2 uur geleden