Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus bovenaan in lagere AEX, Philips in staartgroep

Prosus bovenaan in lagere AEX, Philips in staartgroep

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder liftte mee op een forse koerswinst van Tencent. Het Chinese internet- en gamebedrijf, waarvan Prosus een grootaandeelhouder is, werd in Hongkong bijna 6 procent meer waard. Berichten dat Hongkong een deel van de coronabeperkingen opheft, zorgden daar voor opluchting bij beleggers.

Philips behoorde tot de hekkensluiters in de Amsterdamse hoofdindex, met een verlies van ruim 2 procent. Het zorgtechnologieconcern zag dit jaar al meer dan de helft van zijn beurswaarde verdampen door de problemen met zijn beademingsapparatuur.

De vrees dat de renteverhogingen door de centrale banken een recessie zullen veroorzaken, bleef daarbij boven de markten hangen. De centrale bankiers proberen met hogere rentetarieven de inflatie terug te dringen, maar zetten daarmee ook een rem op de economie.

Rentevergaderingen

Op de financiële markten wordt dan ook met spanning uitgekeken naar de rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, die volgende week op het programma staan. Zowel in de VS als in Europa zullen de rentes dan opnieuw worden verhoogd.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 717,12 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 936,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

ArcelorMittal

Naast Prosus (plus 2,1 procent) behoorden staalfabrikant ArcelorMittal en platenlabel UMG tot de kopgroep, met winsten van rond de 2 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,3 procent. De olieprijzen veerden wat op na de recente forse dalingen tot de laagste niveaus van dit jaar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 72,70 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 77,83 dollar per vat.

In de chipsector reageerden beleggers op berichten over mogelijk strengere controles op de export van chipapparatuur naar China. Volgens ingewijden werken beleidsmakers in Den Haag aan nieuwe handelsregels die mogelijk afgestemd worden op de Amerikaanse pogingen om China buiten te sluiten van bepaalde technologieën. Hoewel chipmachinemaker ASML daar volgens analisten weinig last van zal hebben verloor het aandeel 0,8 procent.

Unilver

Unilever daalde 0,2 procent. Het levensmiddelenconcern houdt een beleggersdag en hield vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Unilever overweegt om een deel van zijn lokale Amerikaanse ijsmerken te verkopen. Internationale ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's zullen niet worden verkocht.

De euro was 1,0511 dollar waard, tegen 1,0499 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

2 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

3 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

4 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

5 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

6 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

6 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

7 uur geleden