Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

De totale omzet van Prosus steeg met 19 procent. Analisten van investeringsbank Jefferies spraken van sterke resultaten. Het aandeel werd desondanks 0,5 procent lager gezet, mede door een koersdaling van Tencent van 1,2 procent in Hongkong.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 922,97 punten. De hoofdindex zakte vrijdag al 0,9 procent. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 879,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent. Londen verloor 0,1 procent.

Inflatie VS

Het statistiekbureau CBS meldde verder dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal sterker is gekrompen dan eerder werd gedacht. Volgens een nieuwe raming bedroeg de krimp 0,5 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een krimp van 0,1 procent gemeld. De grotere krimp komt volgens het CBS vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer.

Beleggers wachten verder vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

Chipsector

Naast Prosus stonden de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML in de staartgroep van de AEX, met verliezen tot 0,9 procent. Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor en verzekeraar ASR voerden de schaarse stijgers aan, met winsten van 0,4 procent.

In de MidKap sloot vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen de rij, met een min van 1,6 procent. De aanbieder van postkluisjes InPost ging aan kop met een plus van 0,5 procent.

Envipco in de plus

Envipco klom 0,8 procent. De Finse bank Nordea gaf de maker van statiegeldmachines een koopadvies.

London Tunnels kondigde aan donderdag naar de Amsterdamse beurs te gaan. Het bedrijf wil omgerekend zo'n 35 miljoen euro ophalen om een ondergronds tunnelcomplex uit de Tweede Wereldoorlog open te stellen voor toeristen.

Euro- en oliekoersen

De euro was 1,0703 dollar waard, tegen 1,0693 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 80,65 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

2 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

19 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

20 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden