Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus aan kop in vlakke AEX, AkzoNobel onderaan

Prosus aan kop in vlakke AEX, AkzoNobel onderaan

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was donderdag opnieuw de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder bleef profiteren van de beter dan verwachte resultaten van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. AkzoNobel kampte met een adviesverlaging en stond onderaan.

Beleggers verwerkten verder nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdag de rente met een kwart procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week liet de Fed zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

Fed-president Jerome Powell verklaarde daarnaast dat het bankensysteem in de Verenigde Staten "gezond en veerkrachtig" is. Wel is er volgens hem meer toezicht en regulering nodig om een nieuwe crisis in de sector te voorkomen. Powell gaf tevens aan dat de rente waarschijnlijk later dit jaar verder omhooggaat. Een renteverlaging, zoals sommige investeerders hadden gehoopt, zit er volgens Powell dit jaar zeker nog niet in.

Centrale banken

De AEX noteerde in de ochtendhandel vrijwel vlak op 741,75 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 940,85 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 procent en Parijs won een fractie.

De Londense FTSE-index zakte 0,4 procent in afwachting van het rentebesluit van de Britse centrale bank, dat later op de dag wordt bekendgemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk zal de rente naar verwachting opnieuw worden verhoogd in de strijd tegen de inflatie. In Zwitserland en Turkije komen de centrale banken eveneens met rentebesluiten.

Prosus

Prosus steeg 4,6 procent. De techinvesteerder won woensdag al 2,9 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van Tencent, dat donderdag 7,6 procent won op de beurs in Hongkong. AkzoNobel zakte 1,4 procent. Analisten van ING haalden het verfconcern van hun kooplijst af.

ING en ABN AMRO verloren rond de 1 procent in navolging van de koersverliezen bij de Amerikaanse banken op woensdag. Uitlatingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zorgden daarbij voor koersdruk. Yellen verklaarde dat ze niet van plan is alle banktegoeden tot boven de 250.000 dollar te verzekeren. Beleggers vrezen daardoor dat klanten meer geld bij vooral de kleinere banken zullen weghalen. Eerder kregen klanten bij de twee omgevallen regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank uiteindelijk wel al hun tegoeden terug.

De euro was 1,0902 dollar waard, tegen 1,0795 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 70,21 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 76,07 dollar per vat.

Meer uit Financieel

VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

4 minuten geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

12 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

12 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

12 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

13 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

15 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

15 uur geleden