Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus aan kop in AEX, Ahold Delhaize onderaan na cijfers

Prosus aan kop in AEX, Ahold Delhaize onderaan na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Prosus stond woensdag bovenaan in de Amsterdamse AEX-index. De techinvesteerder profiteerde van het herstel in de Chinese techsector, waarin het via Tencent een belang heeft. Beleggers waren daarentegen niet onder de indruk van de resultaten van Ahold Delhaize en stuurden het supermarktconcern flink lager.

Daarnaast wordt nog gewacht op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De markten hopen dat de inflatie in april iets is afgenomen ten opzichte van de 8,5 procent in maart.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,4 procent op 678,93 punten. De MidKap klom 1 procent tot 981,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,8 procent.

ASMI

Naast Prosus (plus 7,5 procent) stonden de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML in de kopgroep, met plussen tot 3,9 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell deden eveneens goede zaken en wonnen 3,9 procent en 2 procent.

Ahold Delhaize zakte 5,6 procent. Topman Frans Muller sprak van een sterke start van het jaar waarin consumenten relatief veel bleven uitgeven in de supermarkt. Ook is het concern wat positiever geworden over de winstontwikkeling. Volgens kenners wordt de hogere winstverwachting vooral veroorzaakt door de sterkere dollar. Bij webwinkel bol.com, die later dit jaar naar de beurs wordt gebracht, daalde de omzet.

Alfen

Alfen was de grote winnaar in de MidKap met een plus van 14 procent. De energiespecialist blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's en zag de omzet flink stijgen.

In Frankfurt steeg TUI 3 procent. Het grootste reisbureau ter wereld verwacht dit jaar weer winst te boeken dankzij een herstel van de vakantieboekingen na de coronapandemie. Thyssenkrupp dikte 11 procent. Het Duitse industriële concern verhoogde zijn omzetverwachting na sterke kwartaalcijfers.

Bayer

Bayer zakte 6,6 procent. De Amerikaanse regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd om het beroep van het Duitse chemieconcern tot afwijzing van claims van consumenten die beweren kanker te hebben gekregen van de onkruidverdelger Roundup, niet in overweging te nemen.

In Zürich daalde Roche 5,7 procent na tegenvallende onderzoeksresultaten van een nieuw kankermedicijn van de Zwitserse farmaceut. Swedish Match steeg bijna 9 procent in Stockholm. De Zweedse producent van rookvrije tabak is akkoord gegaan met een overnamebod van dik 15 miljard euro door de Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris.

De euro was 1,0561 dollar waard, tegen 1,0541 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,9 procent meer op 102,68 dollar. Brentolie werd 2,7 procent duurder op 105,24 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

7 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

8 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

9 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden