Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ProRail ziet verdere daling koperdiefstallen op spoor

ProRail ziet verdere daling koperdiefstallen op spoor

UTRECHT (ANP) - Het aantal koperdiefstallen op en langs het spoor is vorig jaar verder gedaald, dankzij preventieve maatregelen tegen koperdieven. Volgens spoorbeheerder ProRail ging het om 62 koperdiefstallen, wat een historisch laag cijfer is. In 2019 werden 65 diefstallen gemeld door ProRail. In 2011 ging het nog om een piek van 516 diefstallen of pogingen daartoe.

Om diefstal tegen te gaan wordt koper van de kabels tegenwoordig steeds meer vervangen door aluminium dat de dieven minder geld oplevert. Volgens ProRail werkt aluminium bekabeling net zo goed als koper. Daarnaast zijn er hekken en meer beveiligingscamera's geplaatst en worden meer nachtcontroles, met ook honden, langs de rails uitgevoerd.

De koperen kabels zorgen ervoor dat onderdelen van het spoor goed functioneren. Als wissels en seinen niet meer, of nog maar gedeeltelijk, zijn te bedienen, kunnen treinen niet meer rijden en ontstaan vertragingen. ProRail kan geen cijfers geven over de vertragingen vorig jaar als gevolg van koperdiefstal vanwege de coronacrisis.

Koperprijs

Koperdiefstallen worden vaak aangejaagd door een hoge koperprijs. Die heeft inmiddels het hoogste niveau sinds 2011 bereikt, door optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis. Volgens ProRail is er in de afgelopen tijd geen toename te zien van het aantal koperdiefstallen nu de koperprijs oploopt.

Om diefstal en heling van gestolen koper tegen te gaan, sloot branchevereniging Metaal Recycling Federatie (RMF) in 2011 een convenant met ProRail, netwerkbeheerder TenneT en justitie en politie. Daarbij werd een legitimatieplicht ingevoerd voor mensen die koper willen inleveren voor contant geld. Dit heeft ook bijgedragen aan de scherpe daling van het aantal diefstallen van koper.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Ludieke picknick horecaondernemers Breda rustig verlopen

BREDA (ANP) - Tientallen horecaondernemers in Breda namen zaterdag deel aan een ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vroegen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder werd voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick was 12.05 uur. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 óver 12 is, aldus de initiatiefnemers. De actie verliep rustig.

32 minuten geleden
'Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven'

EINDHOVEN (ANP) - Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven: de koninklijke familie bezoekt de stad op een besloten locatie. Die oproep doet de gemeente Eindhoven zaterdag. Willem Alexander viert zijn 54e verjaardag op 27 april weliswaar in Eindhoven, maar dan zonder publiek in verband met corona. Iedereen kan thuis vanaf de bank kijken naar het bezoek van het koningspaar, laat de gemeente weten.

2 uur geleden
Zwolse terrassen open, maar niet voor publiek

ZWOLLE (ANP) - Horecaondernemers in Zwolle hebben zaterdag de terrassen voor hun cafés en restaurants uitgestald. Ook zondag worden de terrassen opgezet, maar gasten zijn niet welkom. Mensen wordt gevraagd wel iets af te halen, maar dit naast de met linten afgezette terrassen te nuttigen.

4 uur geleden
Tilburg herdenkt en eert 'coronahelden'

TILBURG (ANP) - Een jaar na het begin van de coronapandemie in Nederland is in Tilburg een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. Dat gebeurde zaterdag voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad. Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen. Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Zij verwerkte er elementen in van in totaal 170 inzendingen.

5 uur geleden
Horecaondernemers Breda klaar voor ludieke picknick

BREDA (ANP) - Tientallen horecaondernemers in Breda staan gereed voor de ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder wordt voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick is 12.05 uur. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 óver 12 is, aldus de initiatiefnemers.

5 uur geleden
Ramen Joods restaurant HaCarmel opnieuw beklad

AMSTERDAM (ANP) - De ramen van het Joodse restaurant HaCarmel op de Amstelveenseweg in Amsterdam zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw beklad.

6 uur geleden
Aanhoudingen in werkend drugslab in Kootstertille

KOOTSTERTILLE (ANP) - Twee mannen van 47 en 53 jaar zijn vrijdagavond aangehouden in een werkend drugslaboratorium in het Friese Kootstertille (gemeente Achtkarspelen). De inval door de politie werd gedaan na een tip.

7 uur geleden