Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ProRail wil 2000 extra treinen per dag met nieuwe software

ProRail wil 2000 extra treinen per dag met nieuwe software

UTRECHT (ANP) - Komende tien jaar moeten er 30 procent meer en langere treinen op het drukke spoor in Nederland komen om de verwachte reizigersgroei op te vangen. ProRail werkt aan nieuwe software en rekenmodellen om dat vanaf 2022 voor elkaar te krijgen. Dat zegt Niels Bik van de spoorbeheerder tegen De telegraaf.

"We plannen nu minimaal drie minuten tussen twee treinen op hetzelfde spoor, maar dat moet veel sneller kunnen, mits veilig. Met moderne systemen willen we dat al volgend jaar in de praktijk gaan testen. Doel is om vertragingen en overvolle treinen tegen te gaan," aldus Bik.

Op dit moment verwerkt ProRail maximaal 7000 treinen per dag. "Dat kunnen er straks wel 9000 worden. Het is complexe materie, maar we zien beslist mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Het gaat vaak om secondenwerk in de planning. Treinen mogen elkaar niet in de weg zitten", stelt Bik.

Om het Nederlandse spoor beter te benutten moeten volgens Bik verdere investeringen in infrastructuur worden gedaan, zoals meer rails rond knelpunten, ruimere stations, hogesnelheidswissels, extra opstelplaatsen voor treinen en ontvlechting van sprinters en intercity’s in belangrijke knooppunten. Invoering van de Europese beveiliging ERTMS is volgens hem "cruciaal" om de plannen te verwezenlijken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

'Vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft'

DEN HAAG (ANP) - Voor iedereen die onderwijs geeft, moet donderdag de vlag uit. Dat vindt de organisatie Jantje Beton, die inmiddels al verscheidene andere clubs achter de oproep heeft gekregen.

1 uur geleden
Jongeren stichten stiekem paasvuur over de grens in Duitsland

BAD BENTHEIM (ANP) - Vanwege het coronavirus gaan veel traditionele paasvuren in het oosten van Nederland dit jaar niet door. Daarom hebben negen Nederlandse jongeren dat afgelopen weekend stiekem gedaan bij Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland.

2 uur geleden
Verdachten Ruinerwold blijven in voorarrest

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen heeft maandag bepaald dat de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak de komende maanden nog in voorarrest blijven.

2 uur geleden
Warmste 6 april sinds 1901 een feit

AMSTERDAM (ANP) - In De Bilt is de temperatuur maandag naar 21,2 graden gestegen en daarmee is het officieel de warmste 6 april ooit gemeten. Dat meldt Weeronline. Het vorige record stond op 21,1 graden en dateert van 1960.

2 uur geleden
Dodental door coronavirus stijgt met 101 naar 1867

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus heeft nu zeker 1867 mensen het leven gekost in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds zondag 101 nieuwe meldingen over sterfgevallen doorgekregen. De GGD'en in het land hebben 260 nieuwe ziekenhuisopnamen doorgegeven aan het RIVM, een fractie meer dan de 253 van een dag eerder.

3 uur geleden
Volgende week beslissing over voorarrest 'Arnhemse terreurcel'

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam beslist volgende week dinsdag of de zes mannen, die verdacht worden van het beramen van een aanslag op een evenement in Nederland, in de cel moeten blijven. Aanvankelijk zou maandag de inhoudelijke behandeling beginnen van de zaak rond de 'Arnhemse terreurcel'. Er waren tien dagen voor uitgetrokken. Maar in verband met de coronacrisis is de behandeling voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een nieuwe datum heeft de rechtbank Rotterdam nog niet.

3 uur geleden
Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb

DEN HAAG (ANP) - De gebouwen van de bibliotheken zijn vanwege de coronacrisis gesloten, maar online zijn de bibliotheken gewoon bereikbaar. Bovendien zijn via de ThuisBieb-app vanaf maandag honderd e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

3 uur geleden