Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominenten roepen premier Rutte op coulant te zijn voor Antillen

Prominenten roepen premier Rutte op coulant te zijn voor Antillen

DEN HAAG (ANP) - Een aantal prominente Nederlanders roept premier Mark Rutte op met compassie te beslissen over het vervolg van coronahulp aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. In een open brief aan de premier schrijven onder meer VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, de president-directeur van de NS Roger van Boxtel, Jandino Asporaat en Jörgen Raymann dat die beslissing vrijdag moet worden genomen met een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds.

Vrijdag zei Rutte dat het kabinet Curaçao helpt met tientallen miljoenen om de coronatijd door te komen, maar daarvoor in ruil wel hervormingen eist. Curaçao moet maatregelen nemen om het huishoudboekje op orde te brengen. Dan wil het kabinet helpen, zei ook verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

"Onze Caraïbische partners in het Koninkrijk hebben minstens drie externe, niet-beïnvloedbare schokken voor hun kiezen gekregen: orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus. En dan gaat het bij Curaçao, Aruba en Sint Maarten ook nog eens om kleinschalige eiland-economieën, die van nature al kwetsbaar zijn en enorm afhankelijk van het toerisme. Er komt door corona letterlijk geen toerist meer naar de eilanden. De sociale en economische ellende op de eilanden is bijna niet te overzien. Tienduizenden gezinnen leven van de voedselbank, de formele en informele werkloosheid gaat naar 30 tot 50 procent."

Helpen

De briefschrijvers roepen op te helpen. "Voorwaarden horen daarbij, maar laat de eilanden meebeslissen en stel veilig dat bij volgende verkiezingen iedereen de solidariteit en rechtsstatelijkheid van de Koninkrijksbanden op hoge waarde weet te schatten. Richt de hulp zodanig in dat enerzijds de kansarmen op de eilanden de meerwaarde ervaren van de Koninkrijksrelatie en anderzijds de economische structuur van de eilanden wordt versterkt."

De ondertekenaars zijn naast de eerder genoemden ook Glenn Helberg, Ernst Hirsch Ballin, Tania Kross, John Leerdam, Churandi Martina, Paul Rosenmöller, Clemence Ross, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink en VVD-coryfee Ed Nijpels.

Meer uit Binnenland

ICAO: Rusland schuldig aan neerhalen vlucht MH17

DEN HAAG (ANP) - Rusland is schuldig aan het neerhalen van vlucht MH17 en heeft daarmee de internationale afspraken over burgerluchtvaart geschonden, oordeelt de Raad van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO-Raad). De organisatie heeft dit besluit genomen in een zaak die is aangespannen door Nederland en Australië, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Nobel: nu geen extra geld voor Noodfonds Energie, komend jaar wel

DEN HAAG (ANP) - Het Noodfonds Energie, voor hulp bij het betalen van de energierekening, krijgt er volgens staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken, VVD) dit jaar geen extra geld bij. Het kabinet had er 56,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat is nu al op.

2 uur geleden
Heinen: schuldhoudbaarheid prioriteit defensie-investeringen EU

BRUSSEL (ANP) - Schuldhoudbaarheid is voor minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) nog steeds de belangrijkste voorwaarde voor eventuele defensieleningen van de Europese Commissie aan EU-lidstaten. Pas als dat is geregeld, kan wat hem betreft over andere voorwaarden worden gepraat, zoals deelname van niet-EU-landen aan gezamenlijke defensie-investeringen, zei Heinen voor het begin van een tweedaags overleg met de EU-ministers.

2 uur geleden
Verdachte doden 11-jarig meisje: kan niet naar mezelf kijken

UTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.

4 uur geleden
Ook Haagse basisscholen willen extern inhuren leraren beperken

DEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.

4 uur geleden
Radboud wil samenwerking met universiteiten in Israël opschorten

NIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.

4 uur geleden
Ambtenaar Amsterdam opgepakt, zocht adressen op voor criminelen

AMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.

5 uur geleden