Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominenten PvdA en GroenLinks in open brief: fuseer in senaat

Prominenten PvdA en GroenLinks in open brief: fuseer in senaat

DEN HAAG (ANP) - Een aantal prominenten van de PvdA en GroenLinks pleiten in een open brief in de Volkskrant voor een fusie van de beide Eerste Kamerfracties. Begin juni stemmen beide partijen over voorstellen die dat moeten regelen. Volgens de ondertekenaars van de brief is samenwerking "hard nodig" en is er sprake van een "historisch momentum".

De brief is onder anderen ondertekend door voormalig PvdA-leiders Diederik Samsom, Job Cohen en Wouter Bos en GroenLinks-leiders Bram van Ojik en Jolande Sap. Ook oud-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Jet Bussemaker (Onderwijs) en Hedy d'Ancona (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) onderschrijven het pleidooi, net zoals GroenLinks-prominent Ineke van Gent (burgemeester Schiermonnikoog en voormalig Kamerlid) en enkele GroenLinks-wethouders.

Volgens de ondertekenaars zijn de 'rode' en 'groene' strijd hetzelfde: het tegengaan van klimaatverandering moet op een sociale manier gebeuren en het ideaal van bestaanszekerheid moet samengaan met de groene idealen voor een duurzame samenleving. Op deze onderwerpen staan beide partijen "schouder aan schouder".

Partijbestuur

Het PvdA-partijbestuur liet donderdag op de website van de partij weten ook achter een fusie met GroenLinks in de Eerste Kamer te staan. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken twittert vrijdagochtend het bestuur daarin te volgen: "Ik ben voorstander van een volgende stap om een links blok te vormen en steun het voorstel van het partijbestuur."

Eerder gaf GroenLinks-partijleider Jesse Klaver al aan dat een fusie "heel bijzonder" zou zijn. Volgens hem is het in ieder geval een "logisch moment" om dit voor te leggen aan de leden.

Klaver en Kuiken probeerden vorige week al hun partijgenoten te overtuigen van het belang van meer samenwerking. De partijen praten daar al langer over. Ook trokken ze na de verkiezingen samen op in de onderhandelingen voor regeringsdeelname.

Meer uit Politiek

Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

2 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

3 uur geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

4 uur geleden
PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

DEN BOSCH (ANP) - Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

5 uur geleden
Van Gennip: komende weken heel belangrijk voor koopkrachtplannen

DEN HAAG (ANP) - De komende weken worden "heel belangrijk" voor de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, denkt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Die weken kunnen namelijk bepalend zijn of bijvoorbeeld de voorgestelde verhoging van het minimumloon per 1 januari of 1 juli volgend jaar ingaat. Volgens Van Gennip wordt het spannend, zegt ze in het programma Buitenhof.

7 uur geleden
Marijnissen (SP): aandeelhouders, dit is nog maar het begin

ARNHEM (ANP) - Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

1 dag geleden
PvdD wil op congres fel intern conflict achter zich laten

DEN BOSCH (ANP) - Leden van het door interne conflicten geplaagde Partij voor de Dieren komen bijeen in Den Bosch. Op het congres hoopt de partijtop weer vooruit te kijken en het "gedoe", zoals de zeer publieke ruzie tussen partijleider Esther Ouwehand en het voormalige bestuur in de partij wordt genoemd, achter zich te laten. Het is de vraag of de strijdbijl inderdaad wordt begraven en of de partij geen schade heeft opgelopen met de verkiezingen in het vooruitzicht.

1 dag geleden