Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente Republikein McConnell verwerpt straffen partijgenoten

Prominente Republikein McConnell verwerpt straffen partijgenoten

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, is het niet eens met de kritiek die zijn partij spuide op twee prominente Republikeinse critici van voormalig president Donald Trump. De twee parlementariërs, Liz Cheney en Adam Kinzinger, maken deel uit van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

Ze werden op een partijbijeenkomst vorige week in Salt Lake City berispt en kregen in een resolutie het verwijt dat ze zich schuldig maken aan "destructief gedrag", dat slecht is voor het land en hun partij. Ze zouden onder leiding van Democraten meedoen aan de "vervolging van gewone burgers" die op een "legitieme manier" meedoen aan het politieke proces.

Die formulering zorgt voor verdeeldheid binnen de partij. McConnell verwerpt de omschrijving en zei: "We hebben gezien wat er is gebeurd. Het was een gewelddadige opstand om te proberen de vreedzame overdracht van de macht na een legitiem bekrachtigde verkiezing van de ene regering naar de andere te voorkomen. Dat is wat het was."

Resolutie

De resolutie tegen Cheney en Kinzinger kreeg eind vorige week nog veel steun op de partijbijeenkomst. Slechts een handjevol aanwezigen stemde tegen. Later volgde alsnog kritiek van Republikeinse politici, waarvan McConnell tot dusver de meest prominente is. Hooggeplaatste Republikeinen hebben inmiddels benadrukt dat het niet de bedoeling was om gewelddadige relschoppers te verdedigen.

McConnell noemde het ongepast dat de partijtop leden bestraft die "misschien andere denkbeelden hebben dan de meerderheid". Andere topfiguren binnen de partij denken daar anders over. Een ingewijde zei tegen The Washington Post dat oud-president Donald Trump de voorzitter van de partij zaterdag heeft gebeld om haar te feliciteren met de resolutie.

Ondanks de steun van Trump gaan binnen de partij stemmen op om de resolutie weer in te trekken. "Ze moeten op z'n minst de woorden 'legitieme politieke discussie' verwijderen", zei een lid van het partijbestuur tegen de krant. "Maar eigenlijk moeten ze dat hele ding weer intrekken,"

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

45 minuten geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

3 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

3 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

4 uur geleden
Zuid-Korea wil wapenleveranties aan Oekraïne heroverwegen

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. De nationale veiligheidsadviseur Chang Ho-jin zei dat zijn regering zich grote zorgen maakt, bericht persbureau Yonhap. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

4 uur geleden
China en Filipijnen ruziën na nieuw incident op Zuid-Chinese Zee

BEIJING/MANILLA (ANP/AFP/RTR) - China en de Filipijnen ruziën openlijk na een nieuw incident op de betwiste Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor een aanvaring waarbij de Chinese kustwacht wapens tevoorschijn haalde.

4 uur geleden