Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente Republikein Cheney: Trump ondermijnt democratie

Prominente Republikein Cheney: Trump ondermijnt democratie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse parlementariër Liz Cheney heeft kort voor een stemming over haar positie binnen de Republikeinse Partij uitgehaald naar partijgenoten. Die hebben in haar ogen onvoldoende afstand genomen van de bewering van oud-president Donald Trump dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren.

De prominente politica behoort tot het handjevol Republikeinen dat in januari het impeachmentproces tegen Trump steunde. Ze bleef daarna kritiek uiten op de voormalige president en dat valt slecht bij veel collega's. Die willen de dochter van oud-vicepresident Dick Cheney haar prominente functie binnen de partij ontnemen.

Cheney is momenteel de nummer drie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, maar wordt volgens Amerikaanse media vermoedelijk vervangen door een trouwe Trump-aanhanger. Het zou gaan om afgevaardigde Elise Stefanik uit New York. Zij heeft de steun van prominente Republikeinen als Kevin McCarthy en Steve Scalise.

Weglopen

Cheney liet tijdens een speech blijken niet in stilte te vertrekken. "Blijven zwijgen en de leugen negeren, moedigt de leugenaar aan. Daar doe ik niet aan mee", zei ze in het Huis van Afgevaardigden. Cheney verweet Trump dat hij "miljoenen Amerikanen" blijft misleiden en met zijn aanhangers binnen de partij het vertrouwen in het democratisch proces ondermijnt.

Het is zeer de vraag of Cheney veel collega's heeft kunnen overtuigen. Andere Republikeinen liepen volgens Amerikaanse media weg toen de politica begon aan haar speech.

Brief

Sommige leden van de partij delen de zorgen van Cheney wel. Trump heeft ondanks zijn verkiezingsnederlaag nog steeds veel invloed binnen de Republikeinse Partij en dat zorgt voor interne verdeeldheid. Er wordt gewerkt aan een brief waarin een honderdtal Republikeinen dreigt een nieuwe partij op te richten als niet wordt ingegrepen.

De publicatie van die brief wordt donderdag verwacht. Het is nog onduidelijk welke partijprominenten hun naam hebben verbonden aan het initiatief. Het gaat naar verluidt om voormalige gouverneurs en oud-parlementariërs, maar mogelijk niet om Republikeinen die op dit moment een belangrijke politieke functie bekleden.

Een woordvoerder van Trump uitte deze week felle kritiek op critici die zich keren tegen de machtspositie van de oud-president. Hij sprak over "losers" die hun partij de rug toekeerden toen ze besloten de Democraat Joe Biden te steunen.

Meer uit Buitenland

VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

24 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden
Trump vrijdag in podcastshow van Joe Rogan, melden media

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump schuift vrijdag aan in de populaire podcastshow van Joe Rogan. De opname is in het Texaanse Austin, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden