Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente Republikein Cheney: Trump ondermijnt democratie

Prominente Republikein Cheney: Trump ondermijnt democratie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse parlementariër Liz Cheney heeft kort voor een stemming over haar positie binnen de Republikeinse Partij uitgehaald naar partijgenoten. Die hebben in haar ogen onvoldoende afstand genomen van de bewering van oud-president Donald Trump dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren.

De prominente politica behoort tot het handjevol Republikeinen dat in januari het impeachmentproces tegen Trump steunde. Ze bleef daarna kritiek uiten op de voormalige president en dat valt slecht bij veel collega's. Die willen de dochter van oud-vicepresident Dick Cheney haar prominente functie binnen de partij ontnemen.

Cheney is momenteel de nummer drie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, maar wordt volgens Amerikaanse media vermoedelijk vervangen door een trouwe Trump-aanhanger. Het zou gaan om afgevaardigde Elise Stefanik uit New York. Zij heeft de steun van prominente Republikeinen als Kevin McCarthy en Steve Scalise.

Weglopen

Cheney liet tijdens een speech blijken niet in stilte te vertrekken. "Blijven zwijgen en de leugen negeren, moedigt de leugenaar aan. Daar doe ik niet aan mee", zei ze in het Huis van Afgevaardigden. Cheney verweet Trump dat hij "miljoenen Amerikanen" blijft misleiden en met zijn aanhangers binnen de partij het vertrouwen in het democratisch proces ondermijnt.

Het is zeer de vraag of Cheney veel collega's heeft kunnen overtuigen. Andere Republikeinen liepen volgens Amerikaanse media weg toen de politica begon aan haar speech.

Brief

Sommige leden van de partij delen de zorgen van Cheney wel. Trump heeft ondanks zijn verkiezingsnederlaag nog steeds veel invloed binnen de Republikeinse Partij en dat zorgt voor interne verdeeldheid. Er wordt gewerkt aan een brief waarin een honderdtal Republikeinen dreigt een nieuwe partij op te richten als niet wordt ingegrepen.

De publicatie van die brief wordt donderdag verwacht. Het is nog onduidelijk welke partijprominenten hun naam hebben verbonden aan het initiatief. Het gaat naar verluidt om voormalige gouverneurs en oud-parlementariërs, maar mogelijk niet om Republikeinen die op dit moment een belangrijke politieke functie bekleden.

Een woordvoerder van Trump uitte deze week felle kritiek op critici die zich keren tegen de machtspositie van de oud-president. Hij sprak over "losers" die hun partij de rug toekeerden toen ze besloten de Democraat Joe Biden te steunen.

Meer uit Buitenland

Bij moordaanslag op Trump gedode omstander is 50-jarige man

BETHEL PARK (ANP/RTR) - De omstander die zaterdag om het leven kwam bij een moordaanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een 50-jarige man, Corey Comperatore. Dat blijkt uit een Facebook-post van zijn zus. "De PA (Pennsylvania) Trump Rally kostte mijn broer, Corey zijn leven. Door de haat jegens één man stierf de man van wie we het meest hielden", schreef de zus.

45 minuten geleden
Media: ook explosieven in woning aanslagpleger Trump gevonden

BETHEL PARK (ANP) - In de woning van de 20-jarige man die zaterdag een moordaanslag pleegde op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, zijn explosieven aangetroffen. Dat melden Amerikaanse media op basis van meerdere bronnen bij de autoriteiten. De Wall Street Journal meldde eerder al dat ook in de auto van de schutter explosieven waren gevonden.

1 uur geleden
Oud-vicepresident Pence: in VS geen plaats voor politiek geweld

WASHINGTON (ANP) - Mike Pence, tussen 2017 en 2021 vicepresident onder Donald Trump, zei zondag dat er "in Amerika geen plaats is voor politiek geweld". Pence zei dit in reactie op de moordaanslag zaterdag op zijn voormalige baas. "Dergelijk geweld moet universeel worden veroordeeld", voegde hij toe aan zijn bericht op X.

1 uur geleden
Premier Slowakije: aanslag Trump 'fotokopie' van aanslag op mij

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico ziet grote overeenkomsten tussen de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump en de aanslag op zijn eigen leven eerder dit jaar. "Het scenario is net een fotokopie", zei Fico in een verklaring op zijn website.

1 uur geleden
Melania Trump noemt aanslagpleger een monster

WASHINGTON (ANP) - Melania Trump, vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de man die zaterdag het vuur opende tijdens een campagnebijeenkomst van haar man een "monster" genoemd. Dat deed ze in een bericht op X, waarin ze de moordaanslag veroordeelde.

2 uur geleden
Schutter moordaanslag Trump kon geïdentificeerd worden door wapen

BETHEL PARK (ANP) - Het wapen waarmee zaterdag in Pennsylvania een moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump werd gepleegd, is gebruikt om de schutter te identificeren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens ABC News melden bronnen bij de politie dat het wapen legaal was aangeschaft door zijn vader.

2 uur geleden
Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit onderhandelingen

GAZA-STAD (ANP/DPA/RTR) - Hamas ontkent dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat laat Izzat El-Reshiq, een lid van het politieke bureau van Hamas, weten in een verklaring.

2 uur geleden