Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente PvdA'ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire

Prominente PvdA'ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Een groep PvdA'ers, onder wie een aantal prominente leden, steunt het lijsttrekkerschap van Lodewijk Asscher, ondanks zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Eerder werd juist een motie van wantrouwen tegen de partijleider aangekondigd, waarover volgend weekeinde op het congres wordt gestemd. Tijdens dat congres zullen leden zich ook uitspreken voor een nieuwe motie, waarin juist steun wordt uitgesproken voor Asscher.

In een brief roepen de 275 leden, onder leiding van Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter in Den Bosch, andere leden op ook hun steun voor Asscher uit te spreken. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voormalige ministers Jet Bussemaker en Jeroen Dijsselbloem en de huidige Tweede Kamerfractie hebben de brief ondertekend.

Het toeslagenrapport dat de speciale Kamercommissie eind vorig jaar publiceerde, raakte ook Asscher als minister van Sociale Zaken en vicepremier in het vorige kabinet. Maar de PvdA-leden vinden het goed dat Asscher direct door het stof ging en lessen wil trekken uit het vernietigende rapport. "Als een van de weinige betrokkenen omarmde hij ten volle de uitkomsten van het onderzoek, legde hij er verantwoording over af, bood hij er excuses voor aan." Slikker zegt na een bericht van de NOS over zijn motie dat hij het "gek zou vinden als degene die juist zijn excuses heeft gemaakt" het veld moet ruimen.

Repareren

Volgens Slikker speelt ook mee dat de harde kritiek van de Kamercommissie niet alleen Asscher, maar ook collega-bewindspersonen, de Tweede Kamer, de Belastingdienst en zelfs de rechtspraak raakte. Eerder zei Asscher tegen Trouw al dat hij zichzelf "bij uitstek" degene vindt die de verzorgingsstaat kan repareren en het vertrouwen van burgers in de overheid kan herstellen.

Tijdens het congres wordt ook gestemd over een motie van wantrouwen tegen Asscher, ingediend door actief PvdA-lid Francisca Drijver. Minimaal honderd leden moeten het indienen van zo'n motie ondersteunen voordat erover gestemd kan worden. Drijver kreeg genoeg leden achter zich, maar ook de 'Motie van Steun' kreeg binnen een half uur genoeg steunbetuigingen. Volgens Slikker zegt dat veel over "steun voor leiderschap wat feilbaarheid toont, verantwoording aflegt en excuses maakt".

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 3 maanden geleden
Wat moet een poiliticus in Nederland nog meer doen om naar huis gestuurd te worden?? Misschien een moord begaan?? Maar Asscher heeft veel bloed aan zijn vingers kleven van mensen die geestelijk kapot zijn gemaakt. Dat de PVDA hem nog steunt zegt veel over de intellectuele inhoud van deze gezonken partij. Mensen die op deze partij/hem stemmen zouden zelf eens op deze manier aan de grond moeten komen zitten. Het zoveelste bewijs dat Nederland afgedaald is naar en bananrepubliek
Porjus 3 maanden geleden
Bij gebrek aan beter? Is het zo droevig gesteld binnen die partij dat ze zo een miskleun handhaven?
Hinkepink 3 maanden geleden
Achter de vuilwagen hoort hij ,eerst samen met Spekman en de VVD companen ,alles afbreken, en gaat deze brekebeen de zaak oplappen ,en oplossen
bung 87 3 maanden geleden
zeker vanwege het ge-eiste kudde gedrag stemmen ze VOOR de bedrieger. schaamteloos mannetje die asscher. even sorry zeggen en doorgaan? schaam je!!

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

10 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

11 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

15 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden