Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente oud-militairen steunen tegenstander Trump

Prominente oud-militairen steunen tegenstander Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden krijgt steun van een groep voormalige topmilitairen. Het gaat volgens een brief die is ingezien door persbureau Reuters onder meer om de voormalige tweede man van het Pentagon, generaal buiten dienst Paul Selva.

De naam van Selva, die vorig jaar met pensioen ging, staat op een lijst van 489 prominenten die af willen van huidig president Donald Trump. Ze vinden dat hij niet is opgewassen tegen de "enorme verantwoordelijkheden" die hij als president heeft.

Door de houding van Trump "hebben we het vertrouwen en respect van onze bondgenoten verloren en vrezen onze vijanden ons niet langer", staat in de brief van de groep. Die noemt zich 'National Security Leaders For Biden' en bestaat naast oud-militairen ook uit gewezen diplomaten en andere voormalige topfiguren.

Gespannen relatie

Het is niet de eerste keer dat prominenten zich tegen Trump keren, maar het is wel ongebruikelijk dat een belangrijke ex-militair als Selva zich openlijk uitspreekt tegen een president onder wie hij heeft gediend. Naast Selva heeft ook het voormalige hoofd van de kustwacht, Paul Zukunft, zich aangesloten bij het initiatief.

Trump presenteert zich als een leider die de strijdkrachten een warm hart toedraagt, maar hij erkent dat hij een gespannen relatie heeft met zijn legertop. "Ik beweer niet dat het hele leger verliefd op me is. Dat zijn de soldaten", zei de president eerder. "De topmensen in het Pentagon zijn het waarschijnlijk niet, want zij willen alleen maar oorlogen uitvechten zodat al die geweldige bedrijven die de bommen en de vliegtuigen en de rest maken tevreden blijven."

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

2 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

2 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

3 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

3 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

4 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

4 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

4 uur geleden