Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prominente journalisten roepen op tot vrijlating Jimmy Lai

Prominente journalisten roepen op tot vrijlating Jimmy Lai

PARIJS (ANP) - Prominente journalisten, uitgevers en anderen uit de media roepen op tot de vrijlating van uitgever Jimmy Lai. Hij een van de prominentste voorvechters van democratie in Hongkong. Zij schrijven in een open brief via journalistenorganisatie Reporters sans frontières (RSF) Lai en diens strijd voor mediapluriformiteit en persvrijheid in Hongkong te steunen.

Lai zit sinds 2020 vast en is tot celstraffen veroordeeld in diverse rechtszaken, waaronder voor het bijwonen van een als illegaal bestempelde demonstratie voor meer democratie in 2019. Hij kan later dit jaar levenslang krijgen voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet. Lai zou zich schuldig hebben gemaakt aan het samenspannen met buitenlandse mogendheden.

De brief is ondertekend door onder anderen Nobelprijswinnaars Maria Ressa (Rappler) en Dmitri Muratov (Novaya Gazeta), de uitgevers van onder meer The New York Times en The Washington Post, en hoofdredacteuren en journalisten van tientallen mediaorganisaties wereldwijd.

Persvrijheid in gedrang

Zij schrijven dat de zaak tegen Lai deel uitmaakt van een bredere onderdrukking van de persvrijheid en dat zij zich ernstig zorgen maken over de "snelle achteruitgang" van de persvrijheid in Hongkong. Lai, oprichter van de inmiddels opgeheven krant Apple Daily, is volgens de ondertekenaars een doelwit geworden vanwege de publicatie van onafhankelijke berichtgeving.

Met de brief wordt ook opgeroepen tot de vrijlating van andere gedetineerde journalisten in Hongkong. Dat zouden er momenteel dertien zijn. Ook willen de briefschrijvers dat aanklachten tegen journalisten worden ingetrokken en dat er stappen worden genomen zodat Hongkongse media die tot sluiting werden gedwongen, waaronder Apple Daily, kunnen terugkeren.

Meer uit Buitenland

Nucleaire besprekingen tussen VS en Iran begonnen

ROME (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Iran voeren zaterdag in Rome nieuwe besprekingen over het atoomprogramma van Iran. Doel is om Irans nucleaire ambities te beteugelen.

1 uur geleden
Robot kansloos tegen mens in eerste halve marathon

BEIJING (ANP/DPA) - Voor het eerst hebben robots meegedaan aan een speciale halve marathon, in Beijing. Hardlopers hoefden niet bang te zijn dat machines hen in een hardloopwedstrijd voorbij zouden streven: de snelste robot deed er ruim twee keer zo lang over als de winnaar.

2 uur geleden
Amerikaans hooggerechtshof legt deportatie Venezolanen stil

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om de deportatie van Venezolanen voorlopig stil te leggen. Advocaten hadden daarom gevraagd omdat ze uitgezet dreigden te worden zonder dat daar de juiste juridische stappen voor waren gezet.

5 uur geleden
Onterecht gedeporteerde Salvadoraan in andere gevangenis gezet

WASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.

9 uur geleden
Minstens 148 mensen komen om bij brand op boot in Congo

KINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.

10 uur geleden
Bloomberg: VS staat open voor erkenning Krim als Russisch gebied

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
VS trekken helft troepen terug uit Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.

14 uur geleden