Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Programma D66: lasten verschuiven naar vervuiling en vermogen

Programma D66: lasten verschuiven naar vervuiling en vermogen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil werk minder gaan belasten en vermogen en grote vervuilers meer, zegt de partij die vrijdag haar verkiezingsprogramma presenteert. Het minimumloon moet omhoog van de liberale partij en ook de middeninkomens moeten erop vooruitgaan. Bovendien stelt D66 voor om een miljard euro per jaar in groene productie te investeren. Elke Nederlander krijgt daarnaast een jaarlijkse "klimaatbonus" van 250 euro.

Deze bonus moet worden betaald aan elke volwassene en is bedoeld om de "extra kosten die er nu nog zijn als gevolg van de transitie te compenseren".

De liberalen willen dat Nederland in 2040 al klimaatneutraal is. Dat is een flinke aanscherping van de ambitie van het huidige demissionaire kabinet om in 2050 de uitstoot van broeikasgassen per saldo naar nul te brengen. Lijsttrekker Rob Jetten wil alle fossiele subsidies afschaffen. Activisten van Extinction Rebellion voeren al bijna twee weken actie hiervoor door dagelijks de A12 bij Den Haag te blokkeren. Net als GroenLinks-PvdA is D66 voor het idee om mensen goedkoop te laten reizen in het ov met een klimaatkaart van 49 euro.

Onderwijs

In onderwijs moet eveneens "koste wat kost" geld worden gestoken van de partij. Zo wil D66 iedereen boven de 25 jaar een vaste som geld geven om zich te blijven ontwikkelen na de studie. Dit bedrag kan tot 50.000 euro oplopen bij mbo'ers. Dit moet rechttrekken dat de overheid momenteel meer investeert in universitaire studenten dan in bijvoorbeeld mbo'ers.

Ook wil Jetten ervoor zorgen dat mbo'ers evenveel studiebeurs krijgen als studenten op hogescholen en universiteiten. De partij wil daarnaast de schoollunches die momenteel worden verstrekt in kwetsbare wijken uitbreiden.

Toeslagensysteem

Het veelbekritiseerde systeem van toeslagen wil Jetten vervangen door een "vast basisbedrag dat iedereen automatisch krijgt, zodat je in elk geval zeker weet dat je een aantal basisvoorzieningen kan financieren." Maar een basisinkomen wil hij het niet noemen. "Het is nog geen volledig inkomen, dus wij noemen het zelf een basisbedrag", zei de lijsttrekker bij de presentatie van het verkiezingsprogramma.

"Het zijn echt wel flinke investeringen", geeft Jetten toe. Hij wil deze gaan betalen met de belastingen voor vervuilers en vermogens. "Zodat we ook een sterkere balans krijgen. Dat we terug investeren in schonere bedrijven en in mensen", zegt de politicus.

Meer uit Politiek

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is de landelijke aftrap van het Bevrijdingsfeest een feit. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

36 minuten geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

5 dagen geleden