Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose Franse presidentsverkiezingen: Macron nipt voor Le Pen

Prognose Franse presidentsverkiezingen: Macron nipt voor Le Pen

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Volgens prognoses ligt het zittende staatshoofd Emmanuel Macron voor in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron kan naar schattingen van de omroepen France 2 en TF1 rekenen op 27,6 tot 29,7 procent van de stemmen, zijn uiterst rechtse rivaal Marine Le Pen op 23,5 tot 24,7 procent.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon volgt in de prognoses op de derde plaats, met tussen 19,8 en 20,8 procent van de stemmen. Eric Zemmour, de kandidaat die nog rechtser is dan Le Pen, zou op 6,8 tot 7 procent kunnen rekenen.

Macron en Le Pen maken derhalve de meeste kans om door te gaan naar de tweede ronde op 24 april.

Tweede ronde

De stembussen sloten in Frankrijk om 19.00 uur en het leeuwendeel van de stemmen is nog niet geteld. Desondanks verklaarden de meeste verliezers vrijwel direct na de bekendmaking van de prognoses welke kandidaten ze zullen steunen in de tweede ronde. Zij zeiden nagenoeg allen, ook de conservatieve kandidate Valerie Pecresse, dat ze president Macron in de tweede ronde zullen steunen. Alleen Zemmour sprak zijn voorkeur uit voor Le Pen.

Mélenchon van de democratische socialistische partij La France Insoumise adviseerde zijn kiezers niet letterlijk om op Macron te stemmen, maar riep op om tegen Le Pen te stemmen. Hij zei in een eerste reactie dat "ons nu niets anders rest dan de politieke strijd voort te zetten". En: "We weten op wie we niet moeten stemmen."

Meer uit Buitenland

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

52 minuten geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

1 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

2 uur geleden
Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

5 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

5 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

7 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

7 uur geleden