Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose Franse presidentsverkiezingen: Macron nipt voor Le Pen

Prognose Franse presidentsverkiezingen: Macron nipt voor Le Pen

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Volgens prognoses ligt het zittende staatshoofd Emmanuel Macron voor in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron kan naar schattingen van de omroepen France 2 en TF1 rekenen op 27,6 tot 29,7 procent van de stemmen, zijn uiterst rechtse rivaal Marine Le Pen op 23,5 tot 24,7 procent.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon volgt in de prognoses op de derde plaats, met tussen 19,8 en 20,8 procent van de stemmen. Eric Zemmour, de kandidaat die nog rechtser is dan Le Pen, zou op 6,8 tot 7 procent kunnen rekenen.

Macron en Le Pen maken derhalve de meeste kans om door te gaan naar de tweede ronde op 24 april.

Tweede ronde

De stembussen sloten in Frankrijk om 19.00 uur en het leeuwendeel van de stemmen is nog niet geteld. Desondanks verklaarden de meeste verliezers vrijwel direct na de bekendmaking van de prognoses welke kandidaten ze zullen steunen in de tweede ronde. Zij zeiden nagenoeg allen, ook de conservatieve kandidate Valerie Pecresse, dat ze president Macron in de tweede ronde zullen steunen. Alleen Zemmour sprak zijn voorkeur uit voor Le Pen.

Mélenchon van de democratische socialistische partij La France Insoumise adviseerde zijn kiezers niet letterlijk om op Macron te stemmen, maar riep op om tegen Le Pen te stemmen. Hij zei in een eerste reactie dat "ons nu niets anders rest dan de politieke strijd voort te zetten". En: "We weten op wie we niet moeten stemmen."

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

32 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

3 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

6 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

9 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

12 uur geleden