Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose De Jonge: deze week 815.000 prikken

Prognose De Jonge: deze week 815.000 prikken

DEN HAAG (ANP) - Deze week worden naar verwachting 815.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn er flink meer dan de 658.000 mensen die de afgelopen week een prik kregen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde de nieuwe prognose dinsdagavond. De week loopt van maandag tot en met zondag. Het prikken gaat steeds sneller, stelt hij.

Vanaf donderdag kunnen mensen onder de 60 jaar met een medische aandoening een uitnodiging tegemoetzien voor een inenting, meldt een woordvoerster van zijn ministerie. Ze krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor hen was aanvankelijk het AstraZeneca-vaccin bestemd. Maar vanwege zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet besloten dit vaccin alleen aan 60-plussers te verstrekken.

De nieuwe doelgroep bestaat uit ongeveer 1,5 miljoen mensen, die zijn geboren tussen 1961 en 2003. Zij lopen vanwege een medische aandoening meer risico op een ernstig ziekteverloop met corona. Het gaan om de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccin. Huisartsen maken een selectie waarna de GGD de prikken zal zetten. Waarschijnlijk gebeurt dat vanaf begin volgende week.

Janssen-vaccin

Volgens de minister wordt deze groep mensen nu twee weken eerder uitgenodigd dan gepland en krijgen ze acht weken eerder hun tweede prik. Bij de nu toe te dienen vaccins is de tijd tussen de twee prikken korter dan bij AstraZeneca.

Anders dan in Denemarken wordt in Nederland doorgeprikt met het Janssen-vaccin. Ook bij dit vaccin zijn zeldzame bijwerkingen geconstateerd die vergelijkbaar zijn met AstraZeneca.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 5 dagen geleden
weer zo'n ongenuanceerde uitspraak waar hij op terug zal moeten komen. Aanvaard nou eindelijk eens de hulp van anderen om het vorm te geven. Maar nee hoor gewoon eigenwijs blijven en eigen zinnetje door willen drijven
2stroke4me 6 dagen geleden
Ik ben benieuwd, maar ik ga er niet enthousiast van worden, dan valt het minder tegen bij wederom een teleurstelling.

Meer uit Gezond

5910 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt flink

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5910 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 5 april. Ook het gemiddelde duikt omlaag.

17 uur geleden
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met 10 patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt.

17 uur geleden
Grapperhaus: de piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug

DEN HAAG (ANP) - De cijfers van het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen "lijken toch wel een goede kant op te gaan", maar of dat betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt dinsdag pas definitief, aldus de bewindsman.

18 uur geleden
RIVM krijgt nieuwe directeur coronavaccinaties

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe programmadirecteur aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.

20 uur geleden
Noorwegen stopt waarschijnlijk met Janssen en met AstraZeneca

OSLO (ANP/RTR) - Het Noorse instituut voor volksgezondheid en een speciale commissie die de regering tijdens de pandemie heeft benoemd, hebben beide het advies gegeven de coronavaccins van Johnson&Johnson/Janssen en die van AstraZeneca niet te gebruiken in het vaccinatieprogramma. In het advies van de commissie staat wel dat het geen probleem zou zijn de vaccins toe te dienen aan mensen die dat graag willen.

21 uur geleden
Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin

BERLIJN (ANP/DPA) - Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico's.

22 uur geleden
RIVM doet onderzoek naar langetermijneffectiviteit coronavaccins

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel ervan is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.

1 dag geleden