Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose De Jonge: deze week 815.000 prikken

Prognose De Jonge: deze week 815.000 prikken

DEN HAAG (ANP) - Deze week worden naar verwachting 815.000 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn er flink meer dan de 658.000 mensen die de afgelopen week een prik kregen. Zorgminister Hugo de Jonge twitterde de nieuwe prognose dinsdagavond. De week loopt van maandag tot en met zondag. Het prikken gaat steeds sneller, stelt hij.

Vanaf donderdag kunnen mensen onder de 60 jaar met een medische aandoening een uitnodiging tegemoetzien voor een inenting, meldt een woordvoerster van zijn ministerie. Ze krijgen het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor hen was aanvankelijk het AstraZeneca-vaccin bestemd. Maar vanwege zeldzame bijwerkingen heeft het kabinet besloten dit vaccin alleen aan 60-plussers te verstrekken.

De nieuwe doelgroep bestaat uit ongeveer 1,5 miljoen mensen, die zijn geboren tussen 1961 en 2003. Zij lopen vanwege een medische aandoening meer risico op een ernstig ziekteverloop met corona. Het gaan om de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepvaccin. Huisartsen maken een selectie waarna de GGD de prikken zal zetten. Waarschijnlijk gebeurt dat vanaf begin volgende week.

Janssen-vaccin

Volgens de minister wordt deze groep mensen nu twee weken eerder uitgenodigd dan gepland en krijgen ze acht weken eerder hun tweede prik. Bij de nu toe te dienen vaccins is de tijd tussen de twee prikken korter dan bij AstraZeneca.

Anders dan in Denemarken wordt in Nederland doorgeprikt met het Janssen-vaccin. Ook bij dit vaccin zijn zeldzame bijwerkingen geconstateerd die vergelijkbaar zijn met AstraZeneca.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

18 uur geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

21 uur geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

1 dag geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

1 dag geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

2 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

3 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan pati├źnten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

3 dagen geleden