Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose: alliantie Macron leidt, maar kamermeerderheid onzeker

Prognose: alliantie Macron leidt, maar kamermeerderheid onzeker

PARIJS (ANP/AFP) - Ensemble, de alliantie van partijen die president Emmanuel Macron steunen, gaat op basis van voorspellingen door drie onderzoeksbureaus aan de leiding in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen van zondag. Het is nog niet duidelijk of Macrons Ensemble genoeg stemmen krijgt om een meerderheid te behouden in het parlement.

Om een meerderheid te behalen heeft Macron 289 van de 577 zetels in de Assemblée nodig. Volgens exitpolls wint Ensemble tussen de 260 en 310 zetels, het nieuwe blok NUPES kan op 150 tot 220 zetels rekenen. Macron heeft dus goede kans op een meerderheid, maar kan daar nog niet op rekenen, terwijl hij die wel nodig heeft om met het huidige kabinet door te regeren. Anders moet Macron een coalitie sluiten met andere partijen en nieuwe ministers aanstellen.

De president heeft recent nog zijn ministersploeg omgegooid na de presidentsverkiezingen van april. Bij zijn overwinning beloofde Macron een nieuw politiek tijdperk, omdat zijn eerste termijn veel protesten kende. Toch is er nog steeds kritiek. De energie- en voedselprijzen zijn sterk gestegen en Macron treedt volgens sommigen niet hard genoeg op tegen de Russische president Vladimir Poetin. Daarnaast hebben twee vrouwen zijn nieuwe minister van Solidariteit Damien Abad vorige maand beschuldigd van verkrachting.

Districtenstelsel

Frankrijk werkt met een districtenstelsel, waarbij ieder kiesdistrict in het parlement vertegenwoordigd is door één zetel. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen. De tweede ronde is zondag 19 juni.

De prognoses van zondag voorspellen op basis van de exitpolls in de eerste ronde de uitslag van die tweede ronde. Het Franse publiek zal derhalve de uitslag van volgende zondag moeten afwachten om erachter te komen of Macron zijn huidige absolute meerderheid kan behouden.

De Franse premier Élisabeth Borne verwelkomde de prognoses na de eerste verkiezingsronde. "Wij zijn de enige politieke macht die in staat is om een meerderheid in de Assemblée te krijgen", zei ze. Maar ze wees ook op de lage verkiezingsopkomst in de eerste ronde, die geschat wordt op 47,7 procent. "Onze eerste gemeenschappelijke taak is om mensen terug naar de stembus te krijgen," Een lage opkomst in de tweede ronde zou links in de kaart kunnen spelen, waarschuwde Borne. "We kunnen het risico van instabiliteit niet nemen."

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

1 uur geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

1 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

3 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

4 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

6 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

9 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

9 uur geleden