Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prognose: alliantie Macron leidt, maar kamermeerderheid onzeker

Prognose: alliantie Macron leidt, maar kamermeerderheid onzeker

PARIJS (ANP/AFP) - Ensemble, de alliantie van partijen die president Emmanuel Macron steunen, gaat op basis van voorspellingen door drie onderzoeksbureaus aan de leiding in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen van zondag. Het is nog niet duidelijk of Macrons Ensemble genoeg stemmen krijgt om een meerderheid te behouden in het parlement.

Om een meerderheid te behalen heeft Macron 289 van de 577 zetels in de Assemblée nodig. Volgens exitpolls wint Ensemble tussen de 260 en 310 zetels, het nieuwe blok NUPES kan op 150 tot 220 zetels rekenen. Macron heeft dus goede kans op een meerderheid, maar kan daar nog niet op rekenen, terwijl hij die wel nodig heeft om met het huidige kabinet door te regeren. Anders moet Macron een coalitie sluiten met andere partijen en nieuwe ministers aanstellen.

De president heeft recent nog zijn ministersploeg omgegooid na de presidentsverkiezingen van april. Bij zijn overwinning beloofde Macron een nieuw politiek tijdperk, omdat zijn eerste termijn veel protesten kende. Toch is er nog steeds kritiek. De energie- en voedselprijzen zijn sterk gestegen en Macron treedt volgens sommigen niet hard genoeg op tegen de Russische president Vladimir Poetin. Daarnaast hebben twee vrouwen zijn nieuwe minister van Solidariteit Damien Abad vorige maand beschuldigd van verkrachting.

Districtenstelsel

Frankrijk werkt met een districtenstelsel, waarbij ieder kiesdistrict in het parlement vertegenwoordigd is door één zetel. Als een kandidaat al in de eerste ronde een absolute meerderheid behaalt, wordt hij meteen gekozen. Als dat niemand lukt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen en de overige kandidaten met meer dan 12,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking achter zich door naar de tweede ronde. Daarin wint degene met de meeste stemmen. De tweede ronde is zondag 19 juni.

De prognoses van zondag voorspellen op basis van de exitpolls in de eerste ronde de uitslag van die tweede ronde. Het Franse publiek zal derhalve de uitslag van volgende zondag moeten afwachten om erachter te komen of Macron zijn huidige absolute meerderheid kan behouden.

De Franse premier Élisabeth Borne verwelkomde de prognoses na de eerste verkiezingsronde. "Wij zijn de enige politieke macht die in staat is om een meerderheid in de Assemblée te krijgen", zei ze. Maar ze wees ook op de lage verkiezingsopkomst in de eerste ronde, die geschat wordt op 47,7 procent. "Onze eerste gemeenschappelijke taak is om mensen terug naar de stembus te krijgen," Een lage opkomst in de tweede ronde zou links in de kaart kunnen spelen, waarschuwde Borne. "We kunnen het risico van instabiliteit niet nemen."

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

7 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

9 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden