Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Professionele hackers' vielen UvA en Hogeschool van Amsterdam aan

'Professionele hackers' vielen UvA en Hogeschool van Amsterdam aan

AMSTERDAM (ANP) - De cyberaanval op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is uitgevoerd door "professionele hackers die uit zijn op financieel gewin", laten de twee instellingen weten. Maar ze zeggen niet of het gaat om gijzelsoftware, zoals eerder bij de Universiteit Maastricht. Bij gijzelsoftware (ransomware) worden alle systemen versleuteld en ontoegankelijk gemaakt. De hackers eisen losgeld om dit ongedaan te maken.

Volgens de universiteit en de hogeschool is de aanval vroeg ontdekt. De twee onderwijsinstellingen hebben gezamenlijke servers en systemen, die de komende dagen worden onderzocht. Het onderwijs aan studenten en het wetenschappelijk onderzoek kunnen gewoon doorgaan.

De UvA en de HvA zeiden eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat persoonlijke gegevens van mensen zijn gelekt en dat de aanvallers daar waarschijnlijk ook niet op uit waren.

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door ransomware. De universiteit betaalde het losgeld, een bedrag van 30 bitcoin. Dat was destijds zo'n 197.000 euro waard.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

1 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

1 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemeniƫ is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

4 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

5 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

5 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

5 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

5 uur geleden