Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne houdt vol dat een proefproces nodig is over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok, ook nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het kabinet de avondklok mocht opleggen.

De boete die Van Ardenne aanvecht namens een cliënt uit Noord-Holland, "een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer", werd opgelegd in de periode tussen het ingaan van de avondklok en het kort geding dat was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. Volgens de advocaat blijft overeind staan dat deze sanctie is uitgedeeld "op grond van ondeugdelijke rechtsregels", al heeft het kabinet die intussen gerepareerd via een spoedwet.

"Als de overheid inbreuk maakt op de grondrechten en bewegingsvrijheid van de burger, dan moet dat zorgvuldig gebeuren", betoogt Van Ardenne. "Mijn cliënt betwist de kwaliteit van de rechtsregels." De raadsman vindt dat de strafrechter daar goed naar moet kijken.

Hij heeft een verzoek om een proefproces uitstaan bij het OM in Noord-Holland. Dat heeft nog geen beslissing genomen.

De uitspraak van het hof is ook niet van invloed op het verzoek van enkele honderden mensen tot kwijtschelding van een opgelegde avondklokboete. Zij handhaven hun verzoek aan justitieminister Ferd Grapperhaus, zegt advocaat Michael Ruperti. "Tot en met 22 februari opgelegde boetes moeten worden kwijtgescholden. Gebeurt dat niet, dan volgt er een klacht bij de ombudsman."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

'Kom niet naar Amstel Gold Race, kijk thuis op tv'

VALKENBURG (ANP) - De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul doen een dringende oproep aan wielerliefhebbers om komend weekend niet naar het heuvelland te komen voor de Amstel Gold Race. De burgemeesters roepen mensen op om thuis te blijven en de race te volgen op televisie of via internet.

22 minuten geleden
De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee.

45 minuten geleden
Quarantaineplicht ook in buurlanden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mikt erop de eerder aangekondigde quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting op 15 mei te laten ingaan. Meer landen hanteren al een quarantaineplicht. Hoe zit dat in de buurlanden?

1 uur geleden
Vader Ruinerwold krijgt geld terug van OM

GRONINGEN (ANP) - Gerrit-Jan van D. krijgt 97.000 euro terug van het Openbaar Ministerie (OM). Dit bedrag aan contant geld werd in oktober 2019 in beslag genomen bij een inval op de boerderij in het Drentse Ruinerwold, waar hij met zes kinderen afgesloten van de buitenwereld leefde. Omdat hij vanwege zijn herseninfarct niet in staat is terecht te staan, is het 'strafvorderlijke belang' komen te vervallen. Het OM heeft dit bevestigd na een bericht van Dagblad van het Noorden.

1 uur geleden
D66-Kamerlid Smeets stapt op na beschuldigingen ongepast gedrag

DEN HAAG (ANP) - D66'er Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid, meldt zijn partij. Smeets raakte deze week in opspraak door beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens.

1 uur geleden
Minister Blok extreem bezorgd over Russische troepen bij Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De grote Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne vindt demissionair minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) "zeer zorgelijk". Ook de Tweede Kamer is erg ongerust over de situatie, bleek donderdag tijdens een debat.

1 uur geleden
Kou over Koningsfeest 538 in Breda lijkt uit de lucht

BREDA (ANP) - Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken, na de onrust die is ontstaan over het Koningsfeest van de muziekzender in de stad. Dat is volgens een woordvoerder van de gemeente Breda de uitkomst van een gesprek dat beide partijen donderdagmiddag hebben gevoerd met de Bredase burgemeester Paul Depla.

1 uur geleden