Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne houdt vol dat een proefproces nodig is over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok, ook nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het kabinet de avondklok mocht opleggen.

De boete die Van Ardenne aanvecht namens een cliënt uit Noord-Holland, "een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer", werd opgelegd in de periode tussen het ingaan van de avondklok en het kort geding dat was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. Volgens de advocaat blijft overeind staan dat deze sanctie is uitgedeeld "op grond van ondeugdelijke rechtsregels", al heeft het kabinet die intussen gerepareerd via een spoedwet.

"Als de overheid inbreuk maakt op de grondrechten en bewegingsvrijheid van de burger, dan moet dat zorgvuldig gebeuren", betoogt Van Ardenne. "Mijn cliënt betwist de kwaliteit van de rechtsregels." De raadsman vindt dat de strafrechter daar goed naar moet kijken.

Hij heeft een verzoek om een proefproces uitstaan bij het OM in Noord-Holland. Dat heeft nog geen beslissing genomen.

De uitspraak van het hof is ook niet van invloed op het verzoek van enkele honderden mensen tot kwijtschelding van een opgelegde avondklokboete. Zij handhaven hun verzoek aan justitieminister Ferd Grapperhaus, zegt advocaat Michael Ruperti. "Tot en met 22 februari opgelegde boetes moeten worden kwijtgescholden. Gebeurt dat niet, dan volgt er een klacht bij de ombudsman."

Meer uit Binnenland

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

17 minuten geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

1 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

2 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

4 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

8 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

8 uur geleden