Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen

Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen

UTRECHT (ANP) - Mensen die als proefpersoon mee hebben gedaan aan een onderzoek met het coronavaccin van het Duitse Curevac kunnen een ander vaccin bij de GGD krijgen. Dat laat het UMC Utrecht weten, dat het onderzoek met het middel leidde. Deelnemers zijn dinsdagavond laat ingelicht. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk.

CureVac maakte dinsdag bekend dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van het coronavaccin. Ook de beoordeling van het middel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt afgebroken. Het vaccin wordt dus niet geregistreerd als officieel coronavaccin in Europa.

Dat betekent dat proefpersonen die CureVac hebben gehad geen vaccinatiebewijs krijgen. Zij kunnen dus ook niet zonder zich te laten testen een coronatoegangsbewijs krijgen, waarmee ze naar onder meer restaurants, concerten en op vakantie kunnen. Door zich te laten inenten met een vaccin dat wél geregistreerd staat, zoals dat van Pfizer/BioNTech, krijgen ze alsnog een vaccinatiebewijs. Volgens het UMC Utrecht levert het zetten van een extra vaccin geen gevaar voor de gezondheid op.

De studie, in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Amsterdam UMC en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar gaat wel door, aldus het UMC Utrecht.

Meer uit Gezond

Meer sport op school, maar docenten zien minder fitte leerlingen

UTRECHT (ANP) - Middelbare scholen zijn de afgelopen jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan sport en bewegen, naast de reguliere gymlessen. Met de fitheid van de leerlingen gaat het sinds de coronaperiode echter niet best, geven docenten aan in een onderzoek van het Mulier Instituut.

4 uur geleden
Kosten langdurige zorg bijna 9 procent omhoog

UTRECHT (ANP) - De kosten van de langdurige zorg in ons land stegen vorig jaar met 8,9 procent, met name doordat er meer mensen voor in aanmerking kwamen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aan het begin van 2021 hadden 324.000 mensen langdurige zorg nodig, aan het eind waren het er ruim 340.000. De kosten rezen naar 28,4 miljard euro (zorg- en beheerskosten, subsidies).

1 dag geleden
Aantal nieuwe herhaalprikken daalt naar bijna 85.000

DEN HAAG (ANP) - Bijna 85.000 mensen hebben in de afgelopen week een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten, het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in september. De opkomst daalt de afgelopen weken snel. Half oktober haalden in een week tijd meer dan 600.000 mensen de extra inenting.

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen daalt nog maar heel langzaam

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests daalt steeds langzamer. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5155 bevestigde besmettingen geregistreerd. Dat is 4,8 procent minder dan de week ervoor, de langzaamste daling in zes weken tijd.

2 dagen geleden
WHO gaat apenpokken voortaan mpox noemen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat apenpokken, ook wel bekend onder de Engelstalige naam monkeypox, voortaan mpox noemen. Daartoe is besloten nadat mensen hadden geklaagd dat de naam racistisch en stigmatiserend is.

2 dagen geleden
Weer polio in Bilthovens riool

BILTHOVEN (ANP) - Op het Utrecht Science Park in Bilthoven is andermaal het poliovirus in de riolering gevonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus precies vandaan komt. Op het terrein zitten vier organisaties die met het poliovirus kunnen werken. Daarom wordt het riool op het terrein ook elke drie weken gecontroleerd.

2 dagen geleden
90 procent ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien

UTRECHT (ANP) - Het overgrote deel van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien als gevolg van de gestegen kosten van onder meer personeel en energie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geldt dit voor 90 procent van de ziekenhuizen.

6 dagen geleden