Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen

Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen

UTRECHT (ANP) - Mensen die als proefpersoon mee hebben gedaan aan een onderzoek met het coronavaccin van het Duitse Curevac kunnen een ander vaccin bij de GGD krijgen. Dat laat het UMC Utrecht weten, dat het onderzoek met het middel leidde. Deelnemers zijn dinsdagavond laat ingelicht. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk.

CureVac maakte dinsdag bekend dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van het coronavaccin. Ook de beoordeling van het middel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt afgebroken. Het vaccin wordt dus niet geregistreerd als officieel coronavaccin in Europa.

Dat betekent dat proefpersonen die CureVac hebben gehad geen vaccinatiebewijs krijgen. Zij kunnen dus ook niet zonder zich te laten testen een coronatoegangsbewijs krijgen, waarmee ze naar onder meer restaurants, concerten en op vakantie kunnen. Door zich te laten inenten met een vaccin dat wél geregistreerd staat, zoals dat van Pfizer/BioNTech, krijgen ze alsnog een vaccinatiebewijs. Volgens het UMC Utrecht levert het zetten van een extra vaccin geen gevaar voor de gezondheid op.

De studie, in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Amsterdam UMC en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar gaat wel door, aldus het UMC Utrecht.

Meer uit Gezond

RIVM waarschuwt voor soms levensgevaarlijke kruiden

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstituut RIVM raadt voedingssupplementen met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) af omdat ze schadelijk kunnen zijn, zelfs als gebruik je ze volgens de voorschriften op de verpakking. Tabernanthe iboga, een geestverruimend middel en gebruikt tijdens zogenoemde iboga-ceremonieën, kan het hartritme verstoren en zelfs dodelijk zijn. "Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland", zegt het RIVM.

27 minuten geleden
Hartpatiënten hopen dat overheid leert van 'onnodige sterfte'

ROERMOND (ANP) - Hartpatiënten Nederland hoopt dat de overheid leert van de hoge sterfte onder mensen met hartklachten tijdens de coronapandemie. "Voor een volgende pandemie zouden er extra bedden moeten zijn voor acute hartproblemen", stelt de organisatie, die zich inzet voor mensen met hartkwalen. Daarvoor moet volgens de vereniging de capaciteit van hartbewaking op de intensive cares misschien worden uitgebreid.

35 minuten geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

1 dag geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

1 dag geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

1 dag geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 dag geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden