Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef wapencontroles Amsterdam gaat op 1 oktober verder

Proef wapencontroles Amsterdam gaat op 1 oktober verder

AMSTERDAM (ANP) - De proef met wapencontroles in Amsterdam, waarbij mensen preventief mogen worden gefouilleerd op wapens, wordt per 1 oktober hervat. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Een eerdere proef in september vorig jaar leverde volgens haar niet genoeg gegevens op om het middel regulier te kunnen invoeren.

De wapencontroles zijn in vijf risicogebieden die nog nader worden bepaald op basis van politie-informatie. Het zullen wijken zijn waar veel wapenincidenten en slachtoffers daarvan zijn, waar de risico's hoog zijn en bewoners zich niet veilig voelen. De nieuwe proef duurt drie maanden en zal bestaan uit 25 controles.

Nieuw is deze keer de inzet van technische middelen als detectiepoortjes en handscanners, waardoor er minder hoeft te worden gefouilleerd, en alles is erop gericht om etnisch profileren te voorkomen. Daarom zal soms een 'selectiezuil' worden ingezet, die via een soort dobbelsteenmethode willekeurig aanwijst wie er wordt gecontroleerd. Tot nu toe gebeurde dat door bijvoorbeeld elke derde of vijfde passant te fouilleren. Dat zal ook nu nog wel gebeuren.

Donkere maanden

Er worden deze keer geen burgerwaarnemers ingezet. Dat stuitte de vorige keer op weerstand bij de politie, die er een motie van wantrouwen in zag.

Voor deel twee van de proef is expres gekozen voor de donkere maanden, omdat er dan relatief veel 'high impact-crimes' zoals straatroof en woninginbraak worden gepleegd en de kans dat mensen wapens bij zich dragen toeneemt, aldus Halsema. Volgens haar kampt Amsterdam "met een groot wapenprobleem. Veel jongeren, soms niet ouder dan 14, en jongvolwassenen dragen messen en andere wapens met zich mee."

De eerste proef met wapencontroles werd gehouden in Bijlmer-Centrum in Zuidoost, Burgwallen Nieuwe Zijde in het centrum, Geuzenveld in Nieuw-West, de Dapperbuurt in Oost en de Waterlandpleinbuurt in Noord.

Meer uit Binnenland

Utrecht: kom niet meer naar stad om drukte bij koningsnacht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.

2 uur geleden
Provincie mag Tata Steel dwangsommen opleggen voor uitstoot

HAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.

6 uur geleden
Faber verlengt grenscontroles opnieuw

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.

6 uur geleden
Onderwegpas moet reizen in OV toegankelijker maken voor minima

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.

6 uur geleden
20-jarige verdachte kunstroof Assen nog vast, twee anderen vrij

ASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.

8 uur geleden
Kabinet houdt vast aan CO2-heffing, bedrijven krijgen meer tijd

DEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriƫle bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.

8 uur geleden
Hogere korting wegenbelasting voor elektrische rijder tot 2029

DEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.

8 uur geleden