Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef wapencontroles Amsterdam gaat op 1 oktober verder

Proef wapencontroles Amsterdam gaat op 1 oktober verder

AMSTERDAM (ANP) - De proef met wapencontroles in Amsterdam, waarbij mensen preventief mogen worden gefouilleerd op wapens, wordt per 1 oktober hervat. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Een eerdere proef in september vorig jaar leverde volgens haar niet genoeg gegevens op om het middel regulier te kunnen invoeren.

De wapencontroles zijn in vijf risicogebieden die nog nader worden bepaald op basis van politie-informatie. Het zullen wijken zijn waar veel wapenincidenten en slachtoffers daarvan zijn, waar de risico's hoog zijn en bewoners zich niet veilig voelen. De nieuwe proef duurt drie maanden en zal bestaan uit 25 controles.

Nieuw is deze keer de inzet van technische middelen als detectiepoortjes en handscanners, waardoor er minder hoeft te worden gefouilleerd, en alles is erop gericht om etnisch profileren te voorkomen. Daarom zal soms een 'selectiezuil' worden ingezet, die via een soort dobbelsteenmethode willekeurig aanwijst wie er wordt gecontroleerd. Tot nu toe gebeurde dat door bijvoorbeeld elke derde of vijfde passant te fouilleren. Dat zal ook nu nog wel gebeuren.

Donkere maanden

Er worden deze keer geen burgerwaarnemers ingezet. Dat stuitte de vorige keer op weerstand bij de politie, die er een motie van wantrouwen in zag.

Voor deel twee van de proef is expres gekozen voor de donkere maanden, omdat er dan relatief veel 'high impact-crimes' zoals straatroof en woninginbraak worden gepleegd en de kans dat mensen wapens bij zich dragen toeneemt, aldus Halsema. Volgens haar kampt Amsterdam "met een groot wapenprobleem. Veel jongeren, soms niet ouder dan 14, en jongvolwassenen dragen messen en andere wapens met zich mee."

De eerste proef met wapencontroles werd gehouden in Bijlmer-Centrum in Zuidoost, Burgwallen Nieuwe Zijde in het centrum, Geuzenveld in Nieuw-West, de Dapperbuurt in Oost en de Waterlandpleinbuurt in Noord.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

22 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

22 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

22 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

22 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

22 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

22 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

23 uur geleden