Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef met treinreizen via gps op telefoon

Proef met treinreizen via gps op telefoon

AMERSFOORT (ANP) - Over anderhalve week start een proef met honderd mensen die hun treinreis gaan betalen met behulp van de gps op hun telefoon. Door dit nieuwe systeem hoeven reizigers straks niet meer tijdens hun reis uit- en weer in te checken als ze overstappen op een trein van een andere vervoerder.

Mensen die straks inderdaad kiezen voor treinreizen via de gps op hun telefoon, kiezen volgens een woordvoerder van innovatieprogramma OV-betalen voor gemak. "Voor sommigen is het een doorn in het oog dat, als ze overstappen van de ene naar de andere vervoerder tijdens hun treinreis, ze eerst bij de ene moeten uit- en bij de andere moeten inchecken. Dat ging in de haast ook nog wel eens verkeerd."

Bij treinreizen met de gps op de telefoon swipen mensen als ze op het station aankomen in, waarmee ze een QR-code te zien krijgen waarmee ze door de poortjes kunnen. Eenmaal op het eindstation aangekomen, kan weer uit worden geswipet. "Als je dat vergeet, schakelt hij ’s nachts automatisch uit", maar het doorgeven en opslaan van de locatiegegevens stopt een minuut na het verlaten van het stationsgebied, aldus de zegsman, die ook aangeeft dat het systeem voldoet aan alle privacywetgeving.

Aan de proef doen vijftig mensen mee met een abonnement van NS Flex, en vijftig met Arriva Flow. De proef gaat 14 februari van start, en eindigt op 13 mei. Daarna volgt nog een proef met vijfhonderd reizigers. Een einddatum waarop de nieuwe betaalvorm voor iedereen open wordt gesteld, is er nog niet. Dat is afhankelijk van de tijdens de proeven opgedane ervaringen, aldus de zegsman.

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

1 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

4 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

5 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

5 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

6 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden