Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef met 1500 supporters in voetbalstadions

Proef met 1500 supporters in voetbalstadions

ZEIST (ANP) - Het kabinet heeft toestemming gegeven voor een proef waarbij weer maximaal 1500 supporters naar binnen mogen in een voetbalstadion. De bezoekers, die vooraf worden getest op het coronavirus, worden verdeeld over diverse 'bubbels'. In iedere bubbel wordt een bepaalde maatregel uitgetest om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zoals het gebruik van mondkapjes en wel of niet juichen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de proef kan starten. Dat kan pas zodra het risiconiveau 'waakzaam' is, de laagste categorie. In de meeste regio's geldt nu het risiconiveau 'zeer ernstig', in sommige is het 'ernstig'.

Heel wat betaaldvoetbalclubs hebben al interesse getoond om mee te doen aan de proef. NEC en Almere City FC zijn kandidaat, maar ook Ajax en PSV hebben zich aangemeld. De test met de terugkeer van publiek bij voetbalwedstrijden is onderdeel van 'Back to Live', een project van de evenementenbranche waarbij ook de KNVB en sportkoepel NOC*NSF zijn aangesloten.

Verschillende opties

"Op dit moment zijn er verschillende opties voor de locatie", zegt programmamanager Pieter Lubberts van Fieldlab Evenementen, dat 'Back to Live' heeft opgezet. "De vraag is vooral in welke regio de besmettingsgraad het snelst naar beneden gaat. We zijn de praktijktest aan het voorbereiden. Waar en wanneer die gaat plaatsvinden, is afwachten."

De 1500 voetbalfans die dan het stadion in mogen, krijgen zowel voor als na de wedstrijd een lijst met vragen over hun gezondheid. Iedereen wordt vooraf getest op het coronavirus. Mogelijk gebeurt dat ook met een sneltest aan de poort van het stadion. "Op die manier generen we extra data", aldus Lubberts.

Om diverse zaken uit te testen, worden meerdere 'bubbels' gecreëerd. De bezoekers die in dezelfde bubbel zitten, gebruiken dezelfde ingang, dezelfde toiletten en horecapunten en zitten in dezelfde tribunevakken. "We gaan zo heel gecontroleerd het risico op besmetting tegen. En als het gebeurt, kan je snel herleiden om welke groep het gaat", zegt Lubberts. "Hoe houden mensen zich aan de regels? Hoeveel contactmomenten zijn er en hoe lang duren die? Dat gaan we allemaal onderzoeken."

Meer uit Voetbal

Kí verliest nipt bij debuut club Faeröer in Europese groepsfase

BRATISLAVA (ANP) - In de eerste wedstrijd ooit voor een club uit de Faeröer in de groepsfase van een Europees voetbaltoernooi heeft Kí Klaksvik net niet voor een stunt kunnen zorgen. De landskampioen van de eilandengroep kwam in het eerste groepsduel uit de Conference League op een 1-0-voorsprong op bezoek bij Slovan Bratislava. De Slowaken wisten een nederlaag nog af te wenden: 2-1.

4 uur geleden
Oud-Ajacied Kudus scoort voor West Ham bij moeizame Europese zege

LONDEN (ANP) - Voormalig Ajacied Mohammed Kudus heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moeizame zege van West Ham United op Europa League-debutant TSC Backa Topola. De huidige koploper van Servië stond tot halverwege de tweede helft op voorsprong in Londen. Via een eigen doelpunt, een doelpunt van Kudus en een treffer van Tomas Soucek won de Conference League-winnaar alsnog: 3-1.

4 uur geleden
Geplaagd Ajax begint Europa League met gelijkspel tegen Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Ajax is de groepsfase van de Europa League begonnen met een gelijkspel. De Amsterdammers kwamen in eigen stadion tegen Olympique Marseille niet verder dan 3-3.

4 uur geleden
AZ-trainer Jansen zag zijn ploeg niet eerder zo slecht spelen

MOSTAR (ANP) - Trainer Pascal Jansen heeft AZ in zijn tijd bij de club niet eerder zo slecht zien spelen als in de tweede helft van het Conference League-duel met Zrinjski Mostar. Daarin gaf de halvefinalist van vorig seizoen een 3-0-voorsprong weg en ging met 4-3 ten onder. "Ik heb hier geen verklaring voor. Dit is beneden alle peil", reageerde de coach, die sinds december 2020 de leiding heeft bij AZ, voor de camera van ESPN.

5 uur geleden
Legia Warschau klopt Aston Villa in poule met AZ

WARSCHAU (ANP) - Legia Warschau heeft in de Conference League in het eerste groepsduel Aston Villa met 3-2 verslagen. De Polen gaan over twee weken op bezoek bij AZ.

6 uur geleden
Liverpool begint Europa League met moeizame zege

LINZ (ANP) - Liverpool is de groepsfase van de Europa League begonnen met een moeizame overwinning bij het Oostenrijkse LASK. De thuisploeg leidde bij rust met 1-0, maar na de pauze zette de ploeg van coach Jürgen Klopp de zaken recht: 1-3.

6 uur geleden
AZ geeft 3-0-voorsprong weg en begint met nederlaag in Bosnië

MOSTAR (ANP) - AZ heeft zich na een 3-0-voorsprong in het eerste duel in de groepsfase van de Conference League alsnog laten verrassen door Zrinjski Mostar. De verliezend halvefinalist van vorig seizoen uit Alkmaar ging door vier tegentreffers in de tweede helft met 4-3 ten onder in Bosnië en Herzegovina. Het was vooral aan AZ-doelman Mathew Ryan te wijten dat de Bosnische kampioen de wedstrijd nog won.

6 uur geleden