Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Producenten opnieuw positiever gestemd

Producenten opnieuw positiever gestemd

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen dat ondernemers in de industrie hebben is nog verder gestegen in juli. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde een maand eerder al dat het zogenaamde producentenvertrouwen de hoogste stand had bereikt sinds het begin van de metingen in 1985, maar in juli ging dit record alweer uit de boeken.

De industrie draait al enige tijd op volle kracht. Door de sluitingen van onder meer fabrieken in het voorjaar van 2020 om corona terug te dringen ontstonden tekorten aan allerlei producten. Sinds die fabrieken weer open konden geldt de industrie als de aanjager van het economisch herstel.

Vooral de hoeveelheid orders die de ondernemers hebben liggen en de voorraden voltooide producten stemden tot meer tevredenheid dan een maand eerder. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden zijn meer ondernemers positief gestemd dan dat er pessimisten zijn. De stijging ten opzichte van juni was daar echter minimaal.

Machine-industrie

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren in juli het positiefst, gevolgd door de hout- en bouwmaterialenindustrie. In die laatste sector nam het vertrouwen wel flink af ten opzichte van een maand eerder. In de transportmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie werden ondernemers juist aanzienlijk positiever.

Industriële machines en installaties kenden in juli een bezettingsgraad van 84,1 procent. Daarmee is volgens de statistici een stand bereikt vergelijkbaar met de situatie in 2019, voor de coronacrisis. Eerder had het statistiekbureau al gemeld dat de industriële productie in mei 16,5 procent hoger was dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook dat was een hoger niveau dan voor de crisis.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

2 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

2 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

3 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden