Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

Dit meldt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Bedrijven krijgen nu 26 cent korting per kilo plastic als de verpakkingen aan alle duurzaamheidseisen voldoen, als ze bijvoorbeeld helemaal bestaan uit gerecycled plastic.

Straks krijgen bedrijven 10 tot 50 cent korting, afhankelijk van de eisen waaraan ze voldoen. Voor herbruikbare verpakkingen krijgen bedrijven de hoogste korting. Een andere eis is bijvoorbeeld dat in een verpakking geen andere soorten materiaal zitten, zoals papier.

Inzameldoel

Met de kortingen wil het fonds bedrijven belonen voor verpakkingen die nog niet helemaal duurzaam zijn en ondernemingen aansporen om verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Dat moet van het kabinet, dat streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Nederland moet dus veel minder grondstoffen gebruiken en zuiniger omgaan met materialen. Volgens algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zijn de kortingen een belangrijke stap richting een circulaire economie.

Begin dit jaar kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een kritisch rapport over de overgang naar een kringloopeconomie. Het PBL stelde dat de afgelopen jaren "nauwelijks vooruitgang" is geboekt en dat strenger beleid nodig is om zuiniger om te gaan met grondstoffen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zei daarop snel met strengere regels te komen voor bedrijven om de doelen te halen.

Recent is de Stichting Afvalfonds Verpakkingen ook op de vingers getikt, omdat het inzameldoel voor plastic drankflessen niet werd gehaald. Vorig jaar werd 68 procent van alle plastic flessen ingezameld, veel minder dan de wettelijk verplichte 90 procent. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil van het Afvalfonds een analyse en een plan waarmee de doelen wel worden behaald. Binnenkort komt het Afvalfonds met een plan van aanpak, meldt een woordvoerster.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

3 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

5 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

5 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

6 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

6 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

7 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

8 uur geleden