
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic
LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.
Dit meldt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van verpakkingen. Bedrijven krijgen nu 26 cent korting per kilo plastic als de verpakkingen aan alle duurzaamheidseisen voldoen, als ze bijvoorbeeld helemaal bestaan uit gerecycled plastic.
Straks krijgen bedrijven 10 tot 50 cent korting, afhankelijk van de eisen waaraan ze voldoen. Voor herbruikbare verpakkingen krijgen bedrijven de hoogste korting. Een andere eis is bijvoorbeeld dat in een verpakking geen andere soorten materiaal zitten, zoals papier.
Inzameldoel
Met de kortingen wil het fonds bedrijven belonen voor verpakkingen die nog niet helemaal duurzaam zijn en ondernemingen aansporen om verpakkingen milieuvriendelijker te maken. Dat moet van het kabinet, dat streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Nederland moet dus veel minder grondstoffen gebruiken en zuiniger omgaan met materialen. Volgens algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds zijn de kortingen een belangrijke stap richting een circulaire economie.
Begin dit jaar kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een kritisch rapport over de overgang naar een kringloopeconomie. Het PBL stelde dat de afgelopen jaren "nauwelijks vooruitgang" is geboekt en dat strenger beleid nodig is om zuiniger om te gaan met grondstoffen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zei daarop snel met strengere regels te komen voor bedrijven om de doelen te halen.
Recent is de Stichting Afvalfonds Verpakkingen ook op de vingers getikt, omdat het inzameldoel voor plastic drankflessen niet werd gehaald. Vorig jaar werd 68 procent van alle plastic flessen ingezameld, veel minder dan de wettelijk verplichte 90 procent. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil van het Afvalfonds een analyse en een plan waarmee de doelen wel worden behaald. Binnenkort komt het Afvalfonds met een plan van aanpak, meldt een woordvoerster.
Meer uit Financieel
EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
4 uur geleden