
Producent vleesvervangers Meatless Farm breidt uit in Nederland
ALMERE (ANP) - De Britse producent van vegetarisch vlees Meatless Farm breidt uit naar Nederland. Met een nieuwe productielocatie in Almere wil het bedrijf zich richten op het Europese vasteland.
Meatless Farm zegt een van de snelst groeiende producenten van vleesvervangers van het Verenigd Koninkrijk te zijn. In Nederland en de rest van Europa is het merk nog relatief onbekend. Sinds 1 mei zijn de vegaburgers- en worsten van Meatless Farm in ons land verkrijgbaar bij groothandel Sligro en eerder al via enkele online platforms. Meatless Farm voert nu gesprekken met "de bekende Nederlandse supermarktketens" om zijn producten ook daar te verkopen. Vorig jaar koos het Britse bedrijf er al voor om zijn hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen.
Topman Morten Toft Bech van Meatless Farm zegt voor Nederland te hebben gekozen, omdat dit een belangrijke markt is voor toekomstige voedselproducten. Voedingstrends beginnen volgens hem vaak in rijkere landen. "De Nederlandse markt is al redelijk ontwikkeld, maar wij denken dat Nederlandse consumenten liever iets kopen van een Europees merk zoals wij dan van een Amerikaanse." Daarmee doelt Bech onder andere op Beyond Meat, dat in ons land al in schappen van supermarkten ligt.
In mei meldde non-profitorganisatie ProVeg dat Nederlanders per persoon de meeste vleesvervangers eten van Europa. De markt is nog altijd groeiende. In 2020 was de winkelomzet van plantaardige vleesvervangers 190 miljoen euro, in 2005 nog 60 miljoen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Ontwikkelingslanden lukt het steeds minder om buitenlandse investeringen aan te trekken. Nieuw onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de stroom van directe buitenlandse investeringen naar deze landen - een belangrijke aanjager van economische groei en hogere levensstandaarden - is gedaald tot het laagste niveau sinds 2005. Dit komt volgens 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking door de toenemende handels- en investeringsbarrières.
21 minuten geledenCAIRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte is hard op zoek naar alternatieve energiebronnen om stroomuitval in het land te voorkomen, nu Israël de gastoevoer naar het land heeft stilgelegd. Met onder meer de extra import van stookolie wil de regering van president Abdel Fattah al-Sisi het wegvallen van het vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Israël opvangen. Ook is het land in gesprek met Qatar over langetermijncontracten voor gasleveringen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil voorkomen dat Hongarije en Slowakije hun veto gebruiken tegen de plannen om te stoppen met de import van Russische fossiele brandstoffen. Dit meldt zakenkrant Financial Times (FT), die een samenvatting van het voorstel heeft ingezien. De twee landen krijgen nog gas uit Rusland en zouden hebben gezegd dat ze hun vetorecht zullen gebruiken om sancties op Russische gasimport te voorkomen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De navigatiesignalen van meer dan negenhonderd schepen in de Straat van Hormuz en de Perzische Golf zijn afgelopen weekend verstoord geraakt. Daarmee lijkt het conflict tussen Israël en Iran ook gevolgen te hebben voor de scheepvaart. Sinds vrijdag hebben sommige reders hun olietankers uit voorzorg ook niet meer aangeboden voor routes in het Midden-Oosten.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Joachim Nagel, de president van de Duitse centrale bank, denkt dat de Duitse economie dit jaar licht kan groeien, na de krimp in de voorgaande twee jaar. "Een lichte stijging van de totale economische productie zou dit jaar mogelijk zijn", zei de Bundesbank-president en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag tijdens de Euro Finance-conferentie in Frankfurt.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen krabbelden maandag op, na de koersverliezen van vrijdag. Beleggers bleven wel voorzichtig door de aanhoudende aanvallen tussen Israël en Iran en de vrees voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Naast de geopolitieke spanningen letten beleggers ook op de centrale banken. In Japan, de Verenigde Staten, China, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Turkije en Noorwegen vergaderen de centrale bankiers later deze week over hun rentetarieven.
6 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft met succes de eerste klinische proef afgerond van een technologie waarmee signalen uit de hersenen externe apparaten kunnen aansturen, schrijft de Chinese krant Global Times. Hiermee zou het land na de Verenigde Staten het tweede land zijn dat dit stadium heeft bereikt in wat in media al is omgedoopt tot de hersenimplantatenrace.
7 uur geleden