Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces tegen schutter Thalys van start

Proces tegen schutter Thalys van start

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk is het proces begonnen tegen de man die vijf jaar geleden het vuur opende in een Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Naast de Marokkaanse hoofdverdachte Ayoub El Khazzani staan drie vermeende handlangers voor de rechter. Een van de getuigen in de zaak is de 90-jarige Amerikaanse filmmaker Clint Eastwood, die een film maakte over de gebeurtenissen in de trein.

Schutter El Khazzani stapte op 21 augustus 2015 zwaarbewapend een toilet uit in de hogesnelheidstrein. Passagier Mark Moogalian greep diens AK47-geweer, waarna El Khazzani met een pistool begon te schieten. Hij verwondde zijn belager, maar werd vervolgens gegrepen en ontwapend door Amerikanen die aan het backpacken waren.

De 31-jarige El Khazzani bevestigde maandag voor de rechter zijn identiteit en vertelde dat hij voorheen werkte in de patisseriebranche. Hij wordt nu verdacht van een poging tot moord met terroristische motieven. De hoofdverdachte spreekt niet tegen dat hij van plan was een aanslag te plegen, maar houdt vol dat hij zich op het laatste moment bedacht. Het zou toen al te laat zijn geweest om een confrontatie met passagiers te voorkomen.

Massamoord voorkomen

Naast El Khazzani en zijn medeverdachten waren ook slachtoffer Moogalian en zijn echtgenote aanwezig op de eerste procesdag. Later deze week worden ook de Amerikanen verwacht die destijds ingrepen: Spencer Stone, Alek Skarlatos en Anthony Sadler. Zij hebben volgens hun advocaat een massamoord voorkomen. De raadsman zei dat de schutter genoeg munitie bij zich had om 300 mensen te doden.

De Amerikanen en Moogalian speelden zichzelf in de film die Eastwood maakte over de confrontatie in de trein: The 15:17 to Paris. Die wordt mogelijk gebruikt als reconstructie.

Meer uit Buitenland

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

19 minuten geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

3 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

4 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

10 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

11 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

13 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

15 uur geleden