Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces tegen premier Netanyahu hervat

Proces tegen premier Netanyahu hervat

JERUZALEM (ANP/DPA/AFP) - Het corruptieproces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag hervat. De 71-jarige politicus verscheen in Jeruzalem voor de rechter en verklaarde daar onschuldig te zijn.

Netanyahu verscheen afgelopen mei voor het laatst voor de rechter. Het proces liep daarna vertraging op door de coronacrisis. De hervatting van de rechtszaak gaat volgens Israëlische media gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er zaten scherpschutters op de daken. De premier had zijn aanhangers gevraagd om weg te blijven vanwege de pandemie, maar er kwamen wel tientallen betogers naar de rechtbank.

Netanyahu is de eerste premier die nog tijdens zijn ambtstermijn wordt vervolgd. Hij zou onder meer cadeaus hebben geaccepteerd en mediabazen hebben beloond in ruil voor positieve berichtgeving. Zijn advocaten reageren maandag op de beschuldigingen. De conservatieve leider heeft zijn vervolging eerder omschreven als een politieke heksenjacht.

Het proces komt voor de premier op een ongelukkig moment. Israëlische kiezers gaan in maart weer naar de stembus voor de vierde landelijke verkiezing in minder dan twee jaar. Netanyahu moet tijdens de campagneperiode mogelijk herhaaldelijk voor de rechter verschijnen.

Meer uit Buitenland

Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

9 minuten geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

18 minuten geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

1 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

2 uur geleden
Frankrijk begint met grootschalige vaccinatiecampagne voor eenden

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is begonnen met een grootschalige campagne om eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. De autoriteiten willen zo voorkomen dat de vogels massaal gedood moeten worden op pluimveebedrijven bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

2 uur geleden
Echtpaar met hond gedood door beer in natuurpark Alberta

CALGARY (ANP) - Een echtpaar en hun hond zijn in een natuurpark in de Canadese provincie Alberta gedood door een grizzlybeer. Canadese media meldden in het weekeinde dat er een noodoproep was verzonden, maar hulpverleners konden als gevolg van slechte weersomstandigheden alleen te voet naar de plek waar de oproep vandaan kwam. Toen die er zaterdag na vele uren later aankwamen, vonden ze de slachtoffers.

2 uur geleden
Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de "keuze respecteert" van kiezers in Slowakije. Daar zijn de parlementsverkiezingen dit weekend gewonnen door de partij van oud-premier Robert Fico, die zich heeft uitgesproken tegen militaire steun voor het buurland.

4 uur geleden