Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces tegen Navalni gaat dinsdag verder

Proces tegen Navalni gaat dinsdag verder

MOSKOU (ANP/DPA) - Het proces tegen Kremlincriticus Aleksej Navalni gaat dinsdag 16 februari verder. Het is niet bekendgemaakt of dan ook de uitspraak volgt.

De oppositieleider staat terecht vanwege het beledigen van een 94-jarige oorlogsveteraan. De veteraan en een aantal andere mensen zeiden in een video vorig jaar dat zij voor een grondwetswijziging zijn, waardoor Poetin langer aan de macht kan blijven. Navalni noemde deze mensen "verraders" en een "schande voor het land". De oppositieleider kan een gevangenisstraf of boete krijgen voor de belediging.

De zitting vrijdag verliep chaotisch. Navalni viel de aanklager in de reden toen die een gedetailleerde omschrijving voorlas van de oorlogservaringen van de veteraan. De oppositieleider vond dat niet relevant voor zijn proces. Ook beet hij de rechter toe dat ze een paar cursussen zou moeten volgen om zich te verdiepen in de Russische wetgeving.

Smaad via internet kan worden bestraft met een gevangenisstraf van twee jaar, maar Navalni hoeft daar volgens zijn advocaat niet voor te vrezen. De maximumstraf was lager toen de oppositieleider het bericht verstuurde waarin hij kritiek uitte op zijn landgenoten. De wet is pas later aangepast zodat strengere straffen opgelegd kunnen worden. Het is nog onduidelijk of de rechter die opvatting deelt.

De oppositieleider kreeg onlangs al zo'n drie jaar in een strafkolonie opgelegd in een afzonderlijke strafzaak. Hij had nagelaten zich te melden bij de Russische autoriteiten terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Navalni herstelde op dat moment in Duitsland nadat hij was vergiftigd met een zenuwgif. Zijn arrestatie in Rusland heeft geleid tot grootschalige straatprotesten en internationale kritiek.

Meer uit Buitenland

Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

25 minuten geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

5 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

9 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

14 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

17 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

18 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

19 uur geleden